Energimerking

Bendiks nye kjøleskap rykker ned fra A++ til F på energimerke-skalaen

De fleste hvitevarene har nå blitt så bra at hele skalaen må endres. EU strammer skruen fra 1. mars.

Det nye kjøleskapet til Bendik Solum Whist har i dag energimerke A++. Men fra 1. mars endres skalaen og Whists kjøleskap deiser ned til energiklasse F - den nest dårligste.  Foto: Privat
Det nye kjøleskapet til Bendik Solum Whist har i dag energimerke A++. Men fra 1. mars endres skalaen og Whists kjøleskap deiser ned til energiklasse F - den nest dårligste. Foto: Privat

De fleste hvitevarene har nå blitt så bra at hele skalaen må endres. EU strammer skruen fra 1. mars.

Nylig kjøpte Bendik Solum Whist og familien nytt kjøleskap. Et stort beist med utvendig isbitmaskin. Alt fungerte etter planen, men to klistremerker fikk Whist til å lure på om han hadde fått et feilmerket kjøleskap:  

– Inni pakka fant jeg to energimerker. På det ene sto det A++, men på det andre var det en ildrød F. I tillegg var det oppgitt forskjellig antall kilowattime-forbruk.

Whist er til daglig myndighetskontakt i Energi Norge og driver podkasten Fornybaren. Der fortalte han om mysteriet med sitt nye kjøleskap.

A-kategorien fylles opp

Whist har også jobbet for EFTA i Brussel, og dykket straks ned i EU-dokumentene for å se hva dette kunne skyldes.

– Jeg fant ut at EU kommer med nye energimerker nå fra 1. mars. Derfor legger produsentene ved begge merkene i pakken på nye hvitevarer.

Whist sier at dette ble diskutert da han jobbet i Brussel for ti år siden, og at det hele tiden har vært planen å revidere skalaen etter et visst antall år.

– Etter hvert som produktene blir bedre, vil de øvre kategoriene fylles opp. Nå er det så mange plusser bak A-en at de må endre skalaen for at produsentene skal ha noe å strekke seg etter, sier Whist.

Starter med skjermer og hvitevarer

Dette bekreftes av energiavdelingen i NVE:

– I mange produktgrupper har de fleste produktene nå A+, A++ eller A+++. Da framstår alle som veldig bra, men det kan være betydelige forskjeller i energieffektiviteten til disse produktene, sier avdelingsingeniør Størk Avelsgaard Lien. 

Han sier at revideringen gjøres i flere steg, etter hvor langt teknologiutviklingen har kommet for de ulike produktgruppene. 

I første omgang gjelder dette TV-er og skjermer, kjøleskap og frysere, oppvaskmaskiner, vaskemaskiner og vaskemaskiner kombinert med tørketrommel.

Endrer beregningene av kWt

Samtidig skjerpes også reglene for økodesign, som setter minstekrav til blant annet energieffektivitet. I september kommer også nye krav til lyskilder.

At det også er oppgitt forskjellig antall kilowattime-forbruk, skyldes at test- og beregningsmetodene er endret.

– Har man beregnet dette feil til nå?

– Jeg vil ikke si at man har beregnet dette feil til nå, men de nye beregningene stemmer nok bedre overens med hvordan produktene blir brukt i praksis. Dette er ganske komplekse beregninger, der man gjør mange forutsetninger om hvordan produktene brukes. Forutsetningene og beregningsmetodene er endret for å passe bedre med hvordan produktene faktisk blir brukt, sier Lien i NVE.

Størk Avelsgaard Lien, avdelingsingeniør i NVEs energiavdeling. Foto: Privat

Sparer store mengder strøm

I 2018 viste et estimat at Norge alene hadde spart 3 TWh på energimerking og økodesignkrav for ti produktgrupper. Samlet energibruk for disse apparatene gikk ned fra 5 til 4 TWh i årene 2011 – 2016, til tross for at antall apparater økte.

Europakommisjonen har estimert at de nye energietikettene vil spare 38 TWh i året i Europa innen 2030. Økodesignkravene, altså minstekravene, skal spare 94 TWh.

– Det tilsvarer altså nesten hele Norges årsforbruk av strøm innen 2030, sier kjøleskapseier Whist.

Han tror A- og B-kategoriene vil være nokså tomme fram til det kommer nye og enda bedre kjøleskap på markedet. 

– Mange av de produktene som er mest effektive nå, vil havne ned på en C eller D. Det gir rom for mer energibesparende produkter fremover, sier Whist.

Les også

Kommentarer (21)

Kommentarer (21)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå