KLIMA

Bellona med nytt gigaprosjekt i ørkenen

"Algefabrikken" til Bellona slik den er tenkt i Sahara. Nå står Qatar for tur.
"Algefabrikken" til Bellona slik den er tenkt i Sahara. Nå står Qatar for tur. Bilde: Illustrasjon:Bellona
27. feb. 2012 - 08:36

– Vi bruker det vi har mye av – sand, sol, salt og CO2 – til å produsere det vi trenger mer av – elektrisitet, bioenergi, mat, ferskvann og vegetasjon, sier en sprudlende Frederic Hauge til NTB.

Storavtale

Bellona er blant partnerne i Sahara Forest Project, som ledes av Frederic Hauges bror Joakim.

Mandag signerer selskapet en samarbeidsavtale til en verdi av 30 millioner kroner med kunstgjødselprodusentene Yara fra Norge og Qafco fra Qatar.

– Vi skal bygge et enormt testsenter og laboratorium på 10.000 kvadratmeter som skal stå ferdig i løpet av året. Det blir det første konsentrerte solkraftanlegget i Qatar, sier Hauge.

Samarbeidsavtalen blir inngått samme dag som Qatars stats- og utenriksminister sjeik Hamad Bin Jassim Jabr Al-Thani gjester Norge for møter med statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre.Bred produksjon

Bellona-sjefen forklarer at anlegget får energi fra et solspeil for å gjøre saltvann om til ferskvann. I spesielle drivhus skal saltvannet i tillegg sørge for kjølige og gunstige vekstvilkår for grønnsaker.

Samtidig skal anlegget framstille salt, produsere alger og gi næring til planter som tåler saltvann.

– Teknologien skal rulles ut i stor skala. Dette blir en ny måte å produsere mat og energi på – i store mengder. Samtidig binder vi opp store mengder av klimagassen CO2. Dette er en stor milepæl for oss, sier han.

Sammen med den qatarske samarbeidspartneren Qafco er det Yara og konsernsjef Jørgen Ole Haslestad som står for finansieringen av prosjektet.

– Det økende behovet for mat må bli møtt med innovative tanker og et effektivt landbruk, sier Haslestad, som mener prosjektet viser hvordan industriell utvikling kan bidra til å løse et stort problem på en klimavennlig måte.

I anleggets spesielle drivhus skal saltvannet sørge for kjølige og gunstige vekstvilkår for grønnsaker.
I anleggets spesielle drivhus skal saltvannet sørge for kjølige og gunstige vekstvilkår for grønnsaker.

Prosjekt i Jordan

Sahara Forest Project (SFP) er et samarbeid mellom Miljøstiftelsen Bellona, det britiske ingeniørselskapet MaxFordham, teknologiutvikleren Seawater Greenhouse og arkitektselskapet Exploration Architecture.

I fjor startet selskapet byggingen av et lignende anlegg i Jordan, der det av solenergi skal produsere ferskvann og biomasse i form av alger fra saltvann. Norske myndigheter spyttet inn 3,6 millioner kroner til bygging av prøveanlegget ved den jordanske turistbyen Aqaba.

– Dette er et spektakulært og potensielt viktig prosjekt, sa utenriksminister Støre til NTB da samarbeidsavtalen for dette prosjektet ble undertegnet i Amman i januar i fjor.

– Anlegget i Qatar vil gjøre at vi kommer raskere til fullskalaløsninger i Jordan, sier Frederic Hauge.

Les mer: Bellona gjør Sahara grønn

Klart for Bellonas grønne ørken-oase

Yara støtter Sahara-prosjekt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.