MASKINER & UTSTYR

Bekjemper ugresset med varmt skum

En ny, termisk metode for ugressbekjempelse tas denne sommeren i bruk. Det er NCC som har utviklet det miljøvennlige ugressmiddelet.

Redaksjonen Våre Veger
30. mai 2017 - 15:14

Spuma er en termisk metode som ifølge NCC har en nærmest ubetydelig miljøbelastning. Først ut er Sandefjord kommune, som skal «skumlegges» etter 5. juni og utover.

– Det nesten kokende vannet sammen med skummet dreper ugress ved å legge seg som et isolerende lag. Det sørger for at temperaturen i vannet blir værende lenger slik at varmen trenger helt ned i rotsystemet som til slutt tar knekken på ugresset, sier Joakim Johannesen, områdesjef i NCC.

 

Hundre prosent nedbrytbart

”Spuma” betyr skum på latin, og det er nettopp det geniale ved metoden. Vann oppvarmet til 95–98 °C sprøytes over ugresset. Vannet holdes deretter varmt av et isolerende skum og gir en grundig termisk bekjempelse. Den høye temperaturen gjør at cellestrukturen i ugresset dør eller svekkes i løpet av få minutter. Også ugressfrøene mister evnen til å gro.

NCC Spuma inneholder ingen giftige stoffer, bare varmt vann og skum fremstilt av plantesukker fra mais og kokos. Alt er 100 prosent biologisk nedbrytbart. Andre metoder som gassbrenning og dampbehandling krever langt større mengder gass og olje i forhold til graden av bekjempelse. Derfor har metoden opptil 80 % lavere utslipp av kulldioksid enn gassbrenning.

 

Brukervennlig

Metoden er utviklet med tanke på å bekjempe uønsket vegetasjon på og rundt fortauer, i veikanter og trafikkøyer, på parkeringsplasser, beplantede områder og lignende. Den skånsomme metoden gjør at trær, blomsterbed, sykkelstativer og lignende kan behandles effektivt uten at omgivelsene rundt blir ødelagt. Ugressbekjempelse langs kantstein og på fortauer skjer ofte maskinelt. På mindre og vanskelig tilgjengelige steder utføres behandlingen gjerne manuelt.

– Vi får en del spørrende blikk og flere kommer opp til oss med spørsmål som vi opplever som bare hyggelig. Dette er jo ganske nytt for folk flest og mange er nysgjerrige. Da er det jo stas å kunne fortelle at dette er kanskje det mest miljøvennlige og den mest effektive metoden å fjerne ugress på, sier Johannesen.

 

Tids- og kostnadseffektiv behandling

En behandling med NCC Spuma gir en mer varig effekt enn for eksempel gassbrenning eller dampbehandling. Det holder derfor med ca. tre behandlinger i året, mens andre metoder krever opptil ti behandlinger. Det kreves mindre energi for å oppnå samme eller bedre resultat over tid. Større effekt og færre antall behandlinger gjør innovasjonen til en meget tids- og kostnadseffektiv metode for ugressbekjempelse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.