OLJE OG GASS

Bare usikkerheten på Sverdrup tilsvarer oljen i Goliat, Ivar Aasen, Edvard Grieg, Gina Krog og Gudrun

Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
20. feb. 2014 - 09:24

Da Statoil forrige uke presenterte sitt konseptvalg for Johan Sverdrup, legger selskapet seg på et hårete ambisjonsnivå hva gjelder utvinningsgrad. Statoil regner med å kunne produsere et sted mellom 55 og 70 prosent av all oljen i feltet.

Til sammenligning regnet Ekofisk-lisensen med at man kunne produsere om lag 15 prosent av hydrokarbonene da man der satte i gang produksjonen.

Johan Sverdrup ser med andre ord for seg å skvise ut voldsomme mengder olje allerede før planen for utbygging og drift (PUD) er levert inn.

400 milliarder kroner

For å gi en pekepinn på hvor mye dette dreier seg om, har Teknisk Ukeblad konferert med analyseselskapet Rystad Energy.

Prosjektleder Harris Utne sier at det i usikkerhetsanslaget i utvinningsgraden – altså i spennet mellom 55 prosents og 70 prosents utvinning – ligger olje til en verdi av 400 milliarder kroner (dersom oljeprisen er 100 dollar fatet, og kursen er seks kroner per dollar, red.anm.).

– Vi snakker om en størrelsesorden på 650 millioner fat olje. Det er mer enn de tre største pågående utbyggingene til sammen, Goliat, Gina Krog og Ivar Aasen, sier Utne.

Disse tre utbyggingene har selv investeringer på henholdsvis 36,7 milliarder kroner, 29,1 milliarder kroner og 24,9 milliarder kroner.

Sammenligningen Utne kommer med, gjelder dersom man tar med alle ressursene i de tre nevnte feltene, og ikke bare oljen.

– Snakker vi kun om olje, kan vi ta med enda flere felt, som Gudrun og Edvard Grieg også, sier han.

Les også: Slik blir den største utbyggingen i Nordsjøen siden 1980-tallet

Utvinningen på Johan Sverdrup vil i følge Statoil ligge på et sted mellom 55 og 70 prosent. Spennet her representerer verdier for 400 milliarder kroner. Kilde: Rystad Energy. Illustrasjon: Elisabeth Rodrigues Elisabeth Rodrigues

– Starter med høyere nivå

Han understreker at det ikke er unikt at oljefeltene øker utvinningsgraden etter hvert i feltets levetid, og i takt med teknologisk utvikling. Blant annet ligger tidligere nevnte Ekofisk nå på en produksjon på 52,5 prosent.

– Dette er snakk om store verdier. Men det er også viktig å få med at mye av dette vil komme på et senere tidspunkt. Sånn sett er ikke dette unikt. Alle de store feltene har økt betraktelig. Forskjellen med Sverdrup er at man har startet med å legge frem et høyere nivå på utvinningsgraden, sier Utne.

Han sier videre at Sverdrup vil ha en svært viktig rolle for den totale norske produksjonen fremover.

– Hvis vi ser på den totale produksjonen i 2025, både olje og gass, så vil Sverdrup stå for omkring 12 prosent. Ser vi kun på oljeproduksjon vil Sverdrup produsere om lag 20 prosent av all oljen på norsk sokkel. Sverdrup vil ha en enorm betydning for norsk sokkel fremover, sier han.

Les også: Sverdrup-konseptvalget er skreddersydd for norske leverandører

– Flere generasjoner

Også Erling Kvadsheim i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass sier at Sverdrup er svært viktig for Norge og for generasjonene som kommer.

– Det viktigste med Johan Sverdrup er at dette kommer til å bli ett av de viktigste feltene noen gang, og har et så langt produksjonsforløp at det vil ha stor påvirkning i både én og to generasjoner fremover, sier Kvadsheim.

I konseptvalget fra Statoil kommer det frem at selskapet vil produsere opp mot 650.000 fat om dagen – noe som er like mye som Statfjord produserte i sine glansdager, og flere ganger mer enn de fleste andre norske oljefelt har klart å produsere.

650.000 fat om dagen tilsvarer en produksjon på over 103 millioner liter olje – hver eneste dag.

Omtrent slik vil Johan Sverdrup påvirke norsk produksjon i årene som kommer. Lina Merit Jacobsen

Produksjon til 2069?

Kvadsheim sier at det allerede er lagt opp til en produksjon frem til omkring 2050.

– Og det vi vet er at store oljefelts levetid ofte blir forlenget. At det er flere generasjoners perspektiv her, er det ingen tvil om, sier han.

Statoil selv har sagt at de regner med produksjon i mellom 40 og 50 år – og med oppstart sent i 2019, betyr dette mulig produksjon frem til 2069.

Kvadsheim sier for øvrig at det i annen debatt rundt konseptvalget for Sverdrup – deriblant debatten rundt elektrifiseringen av Utsirahøyden – var viktige aspekter som kom noe i bakgrunnen.

– Johan Sverdrup kommer til å være et rent industrieventyr i tiårene som kommer. Det vil være betydelige investeringer, det vil komme norske leverandører til gode, og det vil sikre arbeidsplasser.

Les også:

På 90-tallet var prosjektene lønnsomme ved 12 dollar fatet. Nå må de ha over 100

Slik vil den nye sokkelsjefen holde produksjonen oppe til 2025

BP måtte skifte 3000 muttere og bolter på Skarv  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.