Reduserer luftlekkasjer

Balansert ventilasjon er sjelden i balanse. Norsk gründerbedrift har løst problemet med elektronikk og sensorer

Fra Forskningsparken i Oslo har Airtight utviklet en skybasert løsning som reduserer energikostnadene med minst seks prosent

I hvite frakker Per Mange Hleseth, til venstre, og Alf E. Helseth fra Airtight med Øystein Back fra Axxe. Back holder en utgave av måleren som han produserer for Airtight. (Foto: Joachim Seehusen)
Her er et kretskort på vei inn til helautomatisert lodding i en selektiv lodderobot. En tynn tape er lagt på undersiden, med loddetinn. Det hele varmes opp, og trykkes sammen uten å ha vært i nærheten av en loddebolt. Kretskortet på bilder er ikke en del av Airtights produkt. (Foto: Joachim Seehusen)
Siw Gundersen hos Axxe gjennomfører en test og inspeksjon av et av kortene som er laget for Airtight. (Foto: Joachim Seehusen)
Proudksjonsingeniør Kjell Aune hos Axxe monterer en enhet - denne gangen kun til ære TUs lesere. (Foto: Joachim Seehusen)
Kretskortet til Airtight, halveis montert. Kortet håndterer sensorer som måler trykk, fukt og temperatur. Dataene sensorene samler inn er en råvare som leder til styringsignaler som ferdigvare. Styringssingalene leder igjen til reduserte trykkforskjeller og mindre kald luft suges inn. (Foto: Joachim Seehusen)

Fra Forskningsparken i Oslo har Airtight utviklet en skybasert løsning som reduserer energikostnadene med minst seks prosent

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Gründerbedriften Airtight i Forskningsparken i Oslo tilbyr en løsning som reduserer luftlekkasjene fra både eldre og nye godt isolerte bygg. Det sparer energi og fyringsutgifter.

– Vi har installert vårt anlegg hos en av ISS sine kunder på Løren, i et nyere Breeam Very good bygg fra 2011. Etter fem måneders drift ser vi på ET-kurven at besparelsen på fjernvarme er seks prosent, sier Per Magne Helseth, medgründer og daglig leder i bedriften.

En ET-kurve er en erfaringskurve der E står for energi og T står for temperatur. Kurven viser energibruken som funksjon av utetemperaturen. Kurven sier mye om hvor energieffektivt bygget er, og gjør det mulig å se effektene av at løsningen ble installert uavhengig av at vi har hatt en uvanlig mild vinter bak oss.

Les også

Det startet med Ikea

Airtight ble stiftet i 2016 for å lage sensorer som skulle teste nye bygg for luftlekkasjer. Det første store oppdraget selskapet hadde var det nye Ikea-bygget på Hamar. Ideen til å redusere luftlekkasjer og spare energi kom opp som et resultat av de lot noen sensorer stå igjen etter ha gjennomført en trykktest i et bygg. De oppdaget at bygget hadde store uventede trykkforskjeller og luftbevegelser, og at her lå det muligheter for forbedringer.

– Vi har vært gjennom en utvikling fra måling og testing. Dataene vi samler inn kan jo brukes til å se hvor mye luft som går, og hvor den går. Disse luftstrømmene kan vi styre, og spare energi, sier Per Magne Helseth.

Ingeniørene hos Airtight mener at i et moderne bygg med balansert ventilasjon er det kun optimal balanse under helt spesifikke temperatur-, fukt- og vindforhold. Mange moderne bygg som er åpne innvendig fungerer som rene skorsteiner, det oppstår undertrykk i de lavere etasjene og kald luft trekkes inn.

Ullgenser i resepsjonen

– Hos en av våre kunder måtte resepsjonistene bruke ullgensere fordi det var så mye trekk. På et av byggene til Thon-gruppen kunne de skru av viftene ved døren, etter at de fikk gjenopprettet balanse, forteller Alf E. Helseth, teknisk arkitekt i bedriften.

Han forteller også om et kjøpesenter der en klesbutikk trakk seg ut, og McDonalds overtok lokalene. Avtrekksviftene de brukte sugde enorme mengder luft og skapte undertrykk, som igjen trakk kald luft inn. Optimal drift er å sørge for så små trykkdifferanser som mulig, da bruker i tillegg ventilasjonsviftene mindre energi.

Airtight har tatt i bruk ordinære hyllevaresensorer, men de setter dem sammen i en egenutviklet løsning med egenutviklet kretskort, trådløs kommunikasjon etc. Alle dataene sendes opp i Airtights sky-løsninger. Etter analyse og prosessering der sendes et styringssignal tilbake til kundens ventilasjonsanlegg.

Les også

SD-anlegg er sjelden på nett

Utviklerne i Airtight antok først at de fleste SD-anlegg var online og kunne hente optimaliserte styringsverdier direkte via deres API, men det viste seg at nesten ingen er det. Derfor laget de en ventilasjonskontroller som koples opp mot kundens SD-anlegg. Signalet er tilgjengelig i 0–10 volt, det er enkelt å integrere mot mer eller mindre avanserte ventilasjonssystemer.

Avhengig av hvordan bygget er utformet og størrelsen kan det være alt fra 1 til 60 soner i byggene. Ski storsenter tok systemet til Airtight i bruk i januar i år. Senteret rommer 145 forretninger og restauranter over 47.000 kvadratmeter, ni sensorpakker er plassert rundt om i senteret, og både Alf og Per Magne Helseth forsikrer at det er tilstrekkelig.

Kundene kjøper ikke anlegget, men abonnerer på tjenesten, der drift og vedlikehold er en del av pakken.

Halden bedre enn Kina

Plasten sensorene og kretskortet er plassert i er egendesignet, og det er valgt en plast som kan brukes om igjen. Kretskortene og monteringen skjer i Halden, hos Axxe. For Airtight er det både bedre og ikke minst enklere for testing og videreutvikling enn om de hadde bestilt dette fra et lavkostland.

– Vi har en avtale med Axxe som sier at vi kan bestille alt fra én enhet til mange tusen. Det går ikke like enkelt hos en kinesisk produsent, de vil gjerne ha virkelig store ordrer. I tillegg til fleksibiliteten er det også enklere å kommunisere, både med tanke på kultur og verdien av å kunne snakke sammen direkte over bordet.

Per Magne Helseth forteller at Axxe ikke bare produserer etter tegninger og grunnlag, men kommer med råd om design, materialvalg og utforming.

– Vi hadde varmgang i en ladekrets. Det var en designblemme som Axxe avdekket under test, og sammen endret vi designet, forteller Alf E. Helseth.

Helseth har vurdert en rekke produsenter. I den totale avgjørelsen med kvalitet og fleksibilitet i likningen, var det et enkelt valg å gå for Axxe, selv om enkelte andre leverandører i Kina er noen prosent billigere.                                                                                           

– Men selv om enhetsprisen lå lavere ville totalkostnaden bli høyere. Oppfølgingen er så mye bedre at for oss er det åpenbart mer effektivt å produsere i Halden enn i Kina.

Øystein Back er konstituert daglig leder hos Axxe. Han bekrefter at de tilbyr produksjon med store variasjoner i volum.

– Vi ønsker egentlig større grad av planlagt produksjon og prognoser, men mange av våre kunder har ikke det, sier Back.

Han forteller at bedriften, som er en ordreprodusent av elektronikk, i prinsippet kan produsere det meste av varespekteret til en kjede som Elkjøp, men i mindre volum. Bedriften har 45 ansatte og like mange kunder.

– Vi setter komponenter på kretskort, tester, setter sammen og sender de ferdige enhetene til våre kunders kunder.

Løsningen til Airtight er patentert i Norge, og internasjonale patentsøknader er nå til behandling. Det internasjonale energibyrået (IEA) opererer med tall som anslår at 25 prosent av energibruken til varme og kjøling i bygg kan ledes tilbake til luftlekkasjer. Nå ser Airtight et voldsomt marked for å redusere disse uten å måtte modifisere bygningskroppen.

Les også

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå