OLJE OG GASS

Avviser «delvis oljeleting» i Lofoten

Bellona-leder Frederic Hauge har lite til overs for Bente Nylands forslag om å dele opp Lofoten og Troms i mindre deler.
Bellona-leder Frederic Hauge har lite til overs for Bente Nylands forslag om å dele opp Lofoten og Troms i mindre deler. Bilde: Jannicke Nilsen
16. jan. 2009 - 16:05

Oljedirektør Bente Nyland lanserte i Teknisk Ukeblad denne uken en løsning som går ut på å splitte Nordland 7 og Troms 2 i mindre deler og åpne for leting bare i de mest interessante områdene.

Hensikten er å gjøre oljeleting i området mer spiselig for stortingspolitikerne, som skal revidere forvaltningsplanen for området i 2010.

Les mer: Vurderer deling av Lofoten og Vesterålen

Helhetlig

– Lofoten og Vesterålen må etter min mening behandles som en enhet. Økologien i havområdet henger sammen i et komplekst system. Derfor må området vurderes helhetlig, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Han forstår oljedirektørens og private aktørers stadige utspill som et forsøk på å vinne fram med åpning for leteboring i et område der motstanden er veldig stor.

Lørdag samles initiativtakerne til folkeaksjonen mot oljeleting i Svolvær. Folkeaksjonen både i Lofoten og Vesterålen skal samles og omgjøres til én landsomfattende folkeaksjon.

Ifølge Frederic Hauge har Bellona ikke tenkt å sitte stille i fortsettelsen.

– Hva vi gjør fremover har jeg ikke tenkt å offentliggjøre ennå. Når en spiller poker med miljøbanditter viser en ikke fram alle kortene. Men dette blir en meget interessant sak fram mot valget, sier Frederic Hauge.

– Vanskelig uansett

– Oljeleting i dette fiskerike området blir vanskelig uansett hvordan man gjør det. Selvsagt har det noe å si hvilke områder som eventuelt plukkes ut for leteboring, men for fiskeriene er dette negativt. Norges Fiskarlag vil være mot leteboring i Lofoten og Vesterålen uansett, enten det er snakk om åpning av hele eller bare deler av området, sier Norges Fiskarlags styreleder, Reidar Nilsen, til NTB.

Norges Fiskarlag og Oljedirektoratet er allerede enige om at sommerens seismiske undersøkelser skal begrenses til seks uker midt på sommeren, det vil si i hele juli pluss slutten av juni og begynnelsen av august.

– Vi har lagt oss på en samarbeidslinje og vil være lovlydige. Så får vi heller opponere politisk og forsøke å vinne forståelse hos stortingspolitikerne om at oljeleting i dette området vil være feil, sier Nilsen.

Avgjør i 2010

Regjeringen har bedt Oljedirektoratet gjennomføre seismiske undersøkelser i Nordland 7 og Troms 2. Det er allerede gjennomført betydelige undersøkelser, og i fjor sommer skapte dette til dels store konflikter mellom oljeinteressene på den ene siden og fiskeri- og miljøinteressene på den andre.

I Oljedirektoratet får NTB opplyst at det i sommer utelukkende skal arbeides med 3D-seismikk. Oljedirektoratet vil i begynnelsen av februar ha klart hvor i Lofoten-Vesterålen det er ønskelig med seismiske undersøkelser. Deretter skal det være en dialog med fiskernes organisasjoner om arbeidet videre.

Informasjonssjef Eldbjørg Vaage Melberg i Oljedirektoratet sier til NTB at nøyaktig oppstartsdato for sommerens seismiske undersøkelser ikke er fastsatt, men at juli blir hovedmåneden.

Etter sommeren skal alt materialet for de seismiske undersøkelsene bearbeides og klargjøres for Stortingets revisjon av forvaltningsplanen i 2010. Stortinget må ta stilling til om Nordland 7 og Troms 2 skal åpnes helt eller delvis, om det skal stenges permanent for leteboring eller stenges foreløpig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.