OLJE OG GASS

Avviser at Statoil har for mye å gjøre

GODT SKODD: Konserndirektør Øystein Michelsen sier Statoil har ressurser og kapasitet til å gjøre alt som trengs på norsk sokkel.
GODT SKODD: Konserndirektør Øystein Michelsen sier Statoil har ressurser og kapasitet til å gjøre alt som trengs på norsk sokkel. Bilde: Ole K. Helgesen
Ole K. Helgesen
19. okt. 2011 - 10:13

Bergen: Statoil har som mål å produsere like mye i Norge i 2020 som i dag. Det vil ble enormt krevende.

Statoil skal erstatte halvparten av det selskapet i dag produserer på norsk sokkel med ny produksjon.

– For å erstatte produksjonsfallet må vi vokse med 700 000 nye fat per dag. Det er like mye som Hydro hadde med seg inn i fusjonen med Statoil, forteller konserndirektør for norsk sokkel i Statoil, Øystein Michelsen.

Les også: Hemmelig spill om milliardverdier i oljen

Enormt press

Statoils ambisjoner medfører at store felt må bygges om, det må bores mange nye brønner og nye små funn må bygges ut. Det er allerede blitt tydelig at dette blir svært vanskelig.

På Heidrun klarte Statoil kun å bore én brønn i fjor. I år blir det kanskje tre brønner. Det er langt fra tilstrekkelig, og verdier for milliarder ser allerede ut til å være tapt.

I lisensene i store felt, som Snorre og Gullfaks, sliter partene med å bli enige om planer for videreutvikling. Det trengs store ombygginger eller helt nye plattformer, og det haster.

Men på for eksempel Snorre har kostnadsanslagene for driftsinvesteringer blitt tredoblet på 5 år. Plattformene på feltet er blitt så gamle at det må investeres over to milliarder kroner i året for å holde Snorre i drift til 2040. Nå vurderes det å bygge helt nye installasjoner.

Les også: Statoil endrer letestrategi

Nye kjempefunn

På toppen av dette kommer de nye kjempefunnene Aldous/Avaldsnes og Skrugard.

Det store spørsmålet blir om Statoil har kapasitet til å både ivareta de eksisterende feltene og samtidig lede store, nye utbygginger.

– Statoil har kapasitet. Planene vi skal gjennomføre er krevende, men vi har ressurser og kapasitet til å klare det. Det er likevel et betimelig spørsmål, og det er grunn til å spørre om norsk olje- og gassindustri samlet har kapasitet til alt som skal gjøres. Vi merker at leverandørene allerede er presset, og jeg vil utfordre dem til å ruste seg til et jevnt høyt investeringsnivå, sier Michelsen.

Les også: Avaldsnes kan være det tredje største funnet i historien

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.