KARRIERE

– Avsporing av Støre

REAGERER: Støre opptrer kortsiktig, sier Alf Holmelid.
REAGERER: Støre opptrer kortsiktig, sier Alf Holmelid.
Dag Yngve Dahle
18. jan. 2012 - 10:39

Holmelid, som er næringspolitisk talsperson i SV, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre er på ville veier når han sier at det blir .

– Jonas Gahr Støre avsporer debatten om rekruttering til realfag fullstendig når han gjør det til et hovedpoeng å slutte å snakke om hva som vil skje etter oljen, sier Holmelid til Teknisk Ukeblad.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Kortsiktig

Han sier at rekruttering til realfag handler om mye mer enn å skaffe kompetente kandidater til offshorenæringen.

– Rekrutteringen til realfag må ha et perspektiv langt utover oljen, både i faglig bredde og i tidsmessig perspektiv. Vi treng realfagskandidater i de fleste bransjer. Satser vi ensidig på oljenæringen i arbeidet med å rekruttere unge til teknologifag, mister vi mange gode kandidater. Da satser vi også alt for kortsiktig, sier han.

Han viser til at miljø- og kommunikasjonsteknologiske fag også handler om realfag.

Snakket ned

– Enkelte realfagskandidater lar seg fascinere av oljeeventyret, men andre lar seg fascinere av visjonen om et grønnere og mer bærekraftig samfunn eller av et helt nytt kommunikasjonssamfunn, sier Holmelid, som sitter i Stortingets næringskomite.

Årsakene til at ungdommen ikke flokker til realfaglige studier er mange og sammensatte. En grunn som ofte trekkes fram, er at de unge ser på slike fag som tørre og statiske fag på siden av samfunnsutviklingen.

– Jeg har jobbet med teknologisk forskning og utvikling samt med ingeniørutdanning hele livet. Problemet er at vi ikke har fått fram det skapende og kreative elementet i teknologifagene. Vi har heller ikke fått fram det samfunnsbyggende elementet, som vi hadde tidligere. Samtidig har mange industriledere klaget og snakket ned sin bransje i stedet for å snakke den opp og peke på de store teknologiske nyvinningene som har skapt omstilling og framtidstro, sier Holmelid, som er utdannet sivilingeniør fra NTNU (NTH).

Solheim vil dempe oljetempoet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.