NETTARKIV

- Avgift stopper gassutbygging

Ole K. Helgesen
19. okt. 2006 - 10:29

Regjeringen har sagt at den har en målsetting om mer bruk av naturgass innenlands. Men fra 1. juli 2007 skal det innføres en CO 2-avgift på innenlands bruk av gass til oppvarming. Dette skal hindre at gass utkonkurrerer mer miljøvennlige alternativer. Avgiften skal settes i verk fra 1. juli 2007 og blir på 4,7 øre per kilowatt-time (kWh).

Kritiserer regjeringen

Torbjørn Johnsen, administrerende direktør i Lyse Gass, mener regjeringen sender tvetydige signaler.

– Først sier regjeringen at de ønsker økt bruk av gass i Norge. Deretter går de inn for en så sterk avgiftsbelegging. Dette kan stanse utbygginger av gassnett i Norge, sier Johnsen som har ledet utbyggingen av et 350 kilometer langt distribusjonsnett for naturgass i Rogaland. Lyse Gass har opplevd en enorm interesse for naturgass siden oppstarten av gassnettet og leverer gass som tilsvarer strømforbruket til 20 000 husstander.

Johnsen frykter også at CO2-avgiften vil hindre at mer forurensende energikilder som oljekjeler blir byttet ut. – Regjeringen markerer med avgiften at den vil satse på bioenergi. Men det er ikke alle steder forholdene ligger til rette for det.

2

CO -reduksjon

Ifølge Lyses miljøregnskap har introduksjonen av gass som energikilde medført en reduksjon i de globale utslippene på omlag 54 000 tonn CO 2 og 39 tonn NO x i året. Dette skyldes blant annet at gassen erstatter oljefyring og import av elektrisitet fra kullkraft. Stavanger Universitetssjukehus har gått fra oljefyring og elektrisitet til naturgass. Reduksjonen i utslipp på sykehuset utgjør hele 1600 tonn CO 2, 3 tonn NOx og 1 tonn SO 2. Dette betyr at det totale utslippet fra stasjonær forbrenning i hele Stavanger kommune er redusert med så mye som 3,3 prosent CO 2, 5,5 prosent NO x og 2,4 prosent SO 2.

Ikke økte priser

Torbjørn Johnsen understreker at innføringen av CO 2-avgiften ikke vil føre til økte priser fornaturgassen til Lyse. – Prisen for naturgasskundene våre er bundet opp mot prisen for andre energibærere. Derfor vil det ikke gå ut over kundene. Men avgiften vil gi oss redusert lønnsomhet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.