Nå er høsten her igjen, og meldinger om økning av strømprisene kommer på løpende bånd. Hovedbegrunnelsen er at prisene stiger når etterspørselen øker - markedet bare er sånn. Så kommer de mer faglige argumenter med lite nedbør, lite vann i magasinene, tørt og kaldt vær osv. Dette har blitt til et legalisert narrespill som du og jeg må betale over strømregningene.
Uansett pris, vi må ha strøm til lys og varme i mørketiden. Oppegående strømselgere har rimelig god oversikt over behov og tilgang i et selgers marked, og kan fastsette prisene i et internt spill. Overfor omverdenen blir dette et rent narrespill.
I denne situasjonen med en nærmest fraværende priskonkurranse mellom de innenlandske kraftforetak, benytter Konkurransetilsynet, bifalt av arbeids- og administrasjonsministeren, nettopp konkurransen i markedet som argument for å stikke kjepper i hjulene for Statkraft SFs oppkjøp i Agder Energi AS.
Joda, keiseren får stadig nye klær. På den måten kan konkurransemyndighetene motarbeide regjeringens offisielle politikk slik den f.eks er kommet til uttrykk i stortingsmeldingen om statlig eierskap våren 2002. Her heter det bl.a.: "For at Statkraft SF skal kunne forbli en ledende markedsaktør i kraftnæringen i Norden, vil selskapet ha behov for å vokse ytterligere." Olje- og energidepartementet uttrykker seg slik til det aktuelle oppkjøpet: "Departementet kan ikke se at Konkurransetilsynet gir en tilstrekkelig konkret analyse som vurderer det samfunnsøkonomiske tapet opp mot fordelene ved det aktuelle oppkjøpet. Fordelene er særlig knyttet til industrielle synergier og betydningen av å utvikle et norsk kraftselskap med tilstrekkelig størrelse i internasjonal sammenheng." Med de vilkår som arbeids- og administrasjonsministeren har satt for det aktuelle ervervet, har statsråden åpenbart latt seg forlede av keiserens nye klær.
Beslutningstakere på alle nivå må nå sørge for å få fullt innsyn i prosessene som styrer kraftforsyningen. Kanskje har NVE tilstrekkelig kompetanse til å avdekke narrespillet? Konkurransetilsynet som vel skulle ligge nærmest til det, har det tydeligvis ikke.
Nils A. Selseth MNIF