OLJE OG GASS

Avaldsnes kan være det tredje største funnet i historien

KJEMPEFUNN: Riggen Transocean Leader boret på gigantfunnet Aldous Major i Nordsjøen.
KJEMPEFUNN: Riggen Transocean Leader boret på gigantfunnet Aldous Major i Nordsjøen. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
Maiken Ree, Ole K. HelgesenMaiken Ree, Ole K. Helgesen
30. sep. 2011 - 08:21

Lundin har boret flere avgrensningsbrønner på Avaldsnesfunnet, og ressursestimatene går rett til himmels. Tidligere anslag på funnet i lisens 501 var 100 til 400 millioner fat olje.

Nå er de oppjustert til 800 til 1800 millioner fat utvinnbar olje. Dermed ser Avaldsnes-delen av Aldous/Avaldsnes-funnet ut til å utgjøre størstedelen av funnet. Nå er de samlede anslagene for Avaldsnes/Aldous-funnet på 1300 til 2600 millioner fat olje.

– Oppjusteringen skyldes at kvaliteten på reservoaret er bedre enn forventet, sier letesjef Hans Christian Rønnevig i Lundin til tu.no.

Ressursanslagene er uavhengig revidert av Gaffney, Cline & Associates, skriver Lundin i en pressemelding.

Støttes av Statoil

Statoil bekrefter i en melding at det er et betydelig oppsidepotensial i Avaldsnes-funnet i utvinningstillatelse PL501. Selskapet melder at det vil komme tilbake med egne oppdaterte volumanslag etter ferdigstillelsen av en pågående avgrensningsbrønn i Aldous Major South.

Les også: Aldous Major North skuffet

– Ingen grunn til å deppe

– Statoil ser et betydelig ressurspotensial i Aldous Major South- og Avaldsnes-området, og vår forståelse av området blir stadig bedre, sier Gro G. Haatvedt, Statoils direktør for leting på norsk sokkel.

Ny avgrensning

Nå skal Lundin utforske Avaldsnes-funnet videre, med en til avgrensningsbrønn. De går i gang med boringen etter at Premier Oil har avsluttet boringen av 9/1-1 S i Nordsjøen.

– Det er fortsatt et godt spenn i estimatene, og avgresningen vil fortelle om vi må legge oss i det øvre eller nedre sjiktet av estimatet som er offentliggjort i dag, sier Rønnevik.

Endrer ikke

Oljedirektoratet vil ikke endre sine estimater på 500 til 1500 millioner fat på Aldous/Avaldsnes.

– Det vil komme mange anslag den ene og andre veien i tiden fremover. Vi vil ikke endre våre anslag nå, sier letedirektør Sissel Eriksen.

Les også: Gigantfunnet er bekreftet

– Høyhastighetstog like bærekraftig som Aldous-funnet

Vil elektrifisere gigantfunnet

Kan være tredje størst

Aldous/Avaldsnes kan være det tredje største funnet på norsk sokkel i historien.

Dersom de øverste anslagene slår til vil funnet inneholde 412 millioner Sm3 olje. Bare Statfjord og Ekofisk er større enn dette.De største oljefunnene på 70-tallet:  • Statfjord - 567,1 mill Sm3
  • Ekofisk - 534,6
  • Oseberg - 368,1
  • Gullfaks - 361,1
  • Troll - 250,0
  • Snorre - 241,2
  • Eldfisk - 167,7
  • Valhall - 140,1

De laveste estimatene for Aldous/Avaldsnes ligger nå på 206 millioner Sm3, også dette plasserer funnet høyt blant gigantfeltene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.