Asfaltverk over hele landet har for dårlig kontroll på kjemikalier og farlig avfall. Det viser en landsomfattende kontrollaksjon gjennomført av Klif og fylkesmennene. Flere anlegg hadde ulovlige utslipp til miljøet.
– Vi har kontrollert alle asfaltanleggene i Oppland, det vil si fem stasjonære og to mobile anlegg. Ingen av anleggene fulgte alle miljørutinene de er pålagt å gjøre, sier senioringeniør hos Fylkesmannen i Oppland, miljøvernavdelingen, Elin Hilde til Teknisk Ukeblad.
Farlig avfall
Lovbruddene som ble avdekket er håndtering av farlig avfall som olje, kjemikalierester, oljefilter og annet materiell som brukes under asfaltlegging.
– Vi avdekket for dårlig håndtering av såkalt spesialavfall eller farlig avfall. Dette var flere steder ikke lagret forsvarlig, noe som gir risiko for vann og grunn, sier Hilde.
Skal deklareres
Mye av avfallet ved asfaltverkene var heller ikke deklarert som spesialavfall.
– Dette skal gjøres på eget skjema og deretter leveres til godkjent mottak, fortsetter Hilde.
Hadde ikke oversikt
Hun sier at flere av asfaltverkene ikke kunne dokumentere nødvendig deklarering av avfallet, og at de hadde dårlig oversikt over hva som betegnes som spesialavfall.
– Alle asfaltverkene hadde mangler ved internkontrollen, sier Hilde.
Ledet av Klif
Asfaltaksjonen ble ledet og koordinert av Klif (Klima- og forurensningsdirektoratet). Kontrollene er utført av Fylkesmannens miljøvernavdelinger.
Mål for aksjonen er å:
- Kontrollere om bransjen håndterer utslipp til luft og vann/grunn, støy.
- Sjekke at håndtering av kjemikalier og avfall utføres på en god miljømessig måte.
- Finne ut om asfaltverkene overholder kravene i forskrift eller egen tillatelse.
– Et bransjeproblem
– Aksjonen viser gjennomgående dårlig etterlevelse av miljøregelverket. Asfaltbransjen ser ut til å ligge langt etter de fleste andre bransjer vi kontrollerer, sier Ellen Hambro, direktør for Klif.
Bare fem av 65 anlegg drev helt i tråd med regelverket. Fire anlegg er registrert med alvorlige avvik og særskilt oppfølging, og Fylkesmannen vil vurdere anmeldelse i disse sakene.
Asfaltverkene har fått korte frister på å rette opp lovbruddene, og flere har fått varsel om tvangsmulkt dersom fristen overskrides.
– Et paradoks
Fylkesmennene vil nå følge opp hvert enkelt anlegg hvor det er avdekket brudd på regelverket, og Klif har informert bransjeorganisasjonen Foreningen asfalt og veiservice om resultatene fra aksjonen og myndighetenes forventninger til bransjen.
– Det er et stort paradoks at kunnskapen og oppfølgingen av regelverket er så dårlig i denne bransjen, samtidig som myndigheter og private aktører bruker titalls millioner årlig på å rydde opp i forurenset grunn. Vi forventer ganske kraftige forbedringer til neste gang vi kontrollerer asfaltverk, sier Ellen Hambro.