KRAFT

– Arrogant av Statkraft

KRAFTVERK: Juridisk sett har Troms kraft leid Bardufoss kraftverk av Statkraft. Nå kan det være slutt på det.
KRAFTVERK: Juridisk sett har Troms kraft leid Bardufoss kraftverk av Statkraft. Nå kan det være slutt på det. Bilde: Kjell-Are Sollied
Trond Gram
1. mars 2010 - 08:51

Det var før helgen at Statkraft sendte brev til Troms kraft om at selskapet hadde besluttet å begjære innløsing av Bardufoss kraftverk, som det regionale kraftselskapet har hatt en leieavtale på siden april 1960.

I forrige uke startet Statkraft en rettslig prosess for å få avklart en leieavtale som Troms Kraft har for fallrettene i Bardufoss kraftverk, og som går ut 1. mai.

Statkraft eier fallrettighetene, og har nå sett seg nødt til å få en rettslig avklaring etter snart et år med forsøk på forhandlinger mellom de to partene.

Trond Giske

– Jeg tok opp dette med Trond Giske da han var i Tromsø i helgen og han er innstilt på å løse denne saken utenfor rettssalen. Trond har sagt at han skal ta et par møter med Statkraft denne uken, sier fylkesråd i Troms, Pia Svensgaard som representerer eieren av Troms Kraft.

– Jeg tok opp dette med Trond Giske da han var i Tromsø i helgen og han er innstilt på å løse denne saken utenfor rettssalen. Trond har sagt at han skal ta et par møter med Statkraft denne uken, sier fylkesråd i Troms, Pia Svensgaard som representerer eieren av Troms Kraft. MØTE: Pia Svensgaard har hatt møte med partikollega Trond Giske om situasjonen.

– Statkraft har ikke vært interessert i å forhandle med Troms Kraft. Selskapet oppfører seg som en knallhard kapitalist i denne saken. Fra mitt ståsted har Statkraft opptrådt veldig arrogant. Troms kraft har sendt forslag til løsning og ikke fått svar en gang, sier Svensgaard.

Avtale fra 1950

Troms Kraft har drevet kraftverk i fossen siden 1920-tallet. I 1950 ble det inngått en avtale med staten om leie av kraftverket i 60 år, og dagens kraftverk ble besluttet bygget ut i 1953. Leieavtalen ble overdratt til Statkraft på 1990-tallet, da selskapet ble etablert.

– Vi mener at denne leieavtalen, som ble inngått med staten burde vært reforhandlet, og ikke bare transportert over til Statkraft, sier Svensgaard.

– Vi har forskjellig forståelse i forhold til hva som er deres og hva som er våre rettigheter. Da synes vi det er riktig å be en utenforliggende instans om å vurdere det slik at vi kan komme frem til en god avtale for begge parter, sier Knut Fjerdingstad, pressetalsmann i Statkraft.

I helgen sa Trond Giske i en tale i Troms Arbeiderparti at man mellom offentlig eide selskap ikke skal trenge å bruke rettssalen. Hvis Trond Giske tar kontakt, er det som eier i Statkraft. Spørsmålet er om han vil bruke eiermakt for å presse gjennom en enighet i denne saken.

Ikke spekulere

– Jeg kan ikke spekulere i hva Giske er sitert på. Vi tror at det finnes en kommersiell løsning her. Det er vel det Giske også mener. At vi skal komme frem til en forretningsmessig god løsning. Vi vil jo helst det, sier han.

AVSLUTTENDE FASE: - Det er derfor vanskelig å uttale seg, for vi vet ennå ikke resultatet, sier pressetalsmann i Statkraft, Knut Fjerdingstad.
– Jeg kan ikke spekulere i hva Giske er sitert på. Vi tror at det finnes en kommersiell løsning her. Det er vel det Giske også mener. At vi skal komme frem til en forretningsmessig god løsning. Vi vil jo helst det, sier han. SUBSIDIER: – Hvis vi skal gi særvilkår til Troms Kraft, vil det bli en slags subsidiering og vi kan ikke opptre på den måten, sier Knut Fjerdingstad. Mona Sprenger

Hvis Statkraft får gjennomslag for kravet sitt, risikerer Troms Kraft å miste en årlig produksjon tilsvarende 22 GWh årlig, som etter skatt gir selskapet inntekter på opptil 25 millioner kroner hvert år. Dette tilsvarer rundt 20 prosent av selskapets kraftproduksjon.

Fjerdingstad mener Statkraft ikke kan gi Troms Kraft særbehandling, og selskapet forholder seg til sitt mandat, som er å opptre forretningsmessig og ta vare på fellesskapets interesser.

– Det dreier seg ikke bare om Statkrafts vilje, men også hva vi har lov til å gjøre, vi kan ikke gi bort fellesskapets verdier verken til Troms Kraft eller andre, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.