BYGG

Arkeolog-droner kan finne bomber og fortidsminner uten graving

I dag er det dyrt og omstendelig å sjekke et område for skjulte fortidsminner før man kan sette i gang med anleggsarbeider. I fremtiden kan det gjøres helt uten å grave.

Forskere fra DTU Space skal i løpet av de neste to årene utvikle en ny form for avansert metalldetektor som skal monteres på en drone. For å unngå at instrumentene forstyrres av magnetisk og elektrisk støy fra dronen, blir de montert 4–5 meter under den på et patentert taljesystem som DTU Space har utviklet.
Forskere fra DTU Space skal i løpet av de neste to årene utvikle en ny form for avansert metalldetektor som skal monteres på en drone. For å unngå at instrumentene forstyrres av magnetisk og elektrisk støy fra dronen, blir de montert 4–5 meter under den på et patentert taljesystem som DTU Space har utviklet. Foto: Arne Døssing Andreasen
Av Lene Wessel, Ingeniøren.dk
17. feb. 2020 - 16:03

I dag må byggherren pent vente på at arkeologene sjekker et område for fortidsminner før de kan sette i gang med å bygge. Når anleggsmaskinene går i gang, er det derfor ofte for å grave de søkegrøftene arkeologene bruker til å avdekke om det skjuler seg bevaringsverdige fortidsminner under overflaten.