KARRIERE

Arbeidsledigheten øker mest i bygg og anlegg og ingeniørfag

Kari Sandberg, administrerende direktør i Entreprenørforeningen bygg og anlegg, mener det er de ufaglærte i bygg- og anleggsbransjen som sliter med å finne jobb.
Kari Sandberg, administrerende direktør i Entreprenørforeningen bygg og anlegg, mener det er de ufaglærte i bygg- og anleggsbransjen som sliter med å finne jobb. Bilde: Mari Gisvold Garathun
2. des. 2013 - 15:39

Arbeidsledigheten stiger i de fleste næringer, men mest i byggenæringen og ingeniør og Ikt-fag.

Tall fra NAV viser at det er 1.520 flere arbeidsledige i bygg- og anleggsbransjen enn på samme tid i 2012, en økning på 23 prosent.

Behov for faglærte

– At ledigheten har økt såpass mye synes jeg er merkelig, vi har et stort behov for arbeidskraft innen bransjen, sier Kari Sandberg, administrerende direktør i Entreprenørforeningen bygg og anlegg (EBA).

Sandberg understreker at bransjen har behov for faglært arbeidskraft, og tror dette kan være hovedforklaringen bak NAV-tallene.

– Det er ikke en generell mangel på folk i næringen, men en mangel på folk med riktig kvalifikasjoner. Jeg regner derfor med at det er de ufaglærte i bransjen som fører til økningen i antall arbeidsledige, sier hun.

Totalt sett er det nå 8.193 arbeidsledige i bransjen.

Les også: Fem tips til deg som vil bli sjef

Lav ledighet blant sivilingeniører

Ifølge NAV er tallet på helt arbeidsløse i Norge nå 68.241. Det er 7.738 flere enn på samme tid i fjor, og en økning på 13 prosent.

Også antall arbeidsledige ingeniører og ikt-fagarbeidere har økt betraktelig det siste året. Det er per oktober 2013 2.890 flere arbeidsledige innen denne yrkesgruppen enn i november 2013, en økning på 24 prosent.

Men heller ikke presidenten i Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg, kjenner seg igjen i tallene.

– Tallene fra oktober viser at det er en arbeidsledighet på 0,7 prosent blant sivilingeniører i Norge, det viser jo at arbeidsledigheten omtrent er ikke-eksisterende, sier hun.

Ingeniør- og ikt-fag, og bygg og anlegg har den største prosentvise økningen i arbeidsledige fra november 2012 til november 2013.
Ingeniør- og ikt-fag, og bygg og anlegg har den største prosentvise økningen i arbeidsledige fra november 2012 til november 2013.

Går rett i jobb

Randeberg understreker at når arbeidsledigheten er så lav som den er innen ingeniørbransjen, skal det lite til for å endre prosenten kraftig.

– Når det er såpass få mennesker i en statistikk vil en omstillingsprosess i en bedrift være med på å gjøre utslag på statistikken, sier hun.

Randberg viser til at nyutdannede sivilingeniører i dag får jobb så fort de er ferdige med studiene.

– En god del får til og med jobb før de er ferdige. Det tyder ikke på stor arbeidsledighet, sier hun.

Les også:

Arbeidsledige finske ingeniører vil til Norge

Slik gjør du deg attraktiv på LinkedIn

– Oljenæringen pælmer penger etter folk  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.