Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie foreslår flere nye tiltak for å få slutt på såkalte nulltimerskontrakter og begrense bruken av innleie i bygg- og anleggsbransjen

Forslagene legges frem i dag. 

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Foto: Richard Kjelstrup/ASD
10. apr. 2018 - 15:14

10. april legger regjeringen frem en lovproposisjon til Stortinget med forslag knyttet til innleie av arbeidskraft.

– Målet vårt da regjeringen sendte flere forslag på høring i fjor sommer, var å stoppe en utvikling i bruk av såkalte nulltimerskontrakter – at arbeidstakere får fast ansettelse, men uten at den ansatte har en garanti for hvor mye jobb han eller hun får. Jeg ville også begrense bruken av innleie i bygg- og anleggsbransjen, men samtidig ivareta bedriftenes behov for i perioder å kunne leie inn ekstra arbeidskraft, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i en pressemelding. 

Dialog med arbeidslivet

Om lag 1,5 prosent av alle årsverk utføres av innleide fra bemanningsforetak. 

– Det er ikke et høyt tall, men i byggebransjen brukes mye innleie. De siste års vekst i bemanningsbransjen har i hovedsak kommet innen utleie til bygg og anlegg. Det var én av grunnene til at regjeringen sommeren 2017 sendte flere forslag på høring.

Departementet har gått grundig gjennom alle høringssvarene, og hatt dialog med partene i arbeidslivet – både underveis og i etterkant av at høringsfristen gikk ut.

– Mange var negative til vårt forslag om å innføre kvoter på innleie. Det valgte vi å ta hensyn til, sier ministeren i pressemeldingen.

Ivareta behov

Et forbud mot innleie var aldri aktuelt

– Vi må ivareta bedriftenes behov for å leie inn arbeidskraft for å ta unna uforutsette «topper», eller ved sykdom i bedriften. Hvis bedriftene ikke har mulighet til å leie inn folk, kan det i verste fall også gå ut over fast ansatte, ved at bedriften må takke nei til oppdrag de ellers ville tatt. Hvis arbeidsmarkedet skal fungere, må vi sikre en viss grad av fleksibilitet. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.