OLJE OG GASS

Arbeidere kan jukse seg offshore

FANGER OPP SPRÅKPROBLEMER: Johannes Øyre i sikkerhetskursleverandøren Nosefo sier de ikke har opplevd problemer med språk blant kursdeltakerne.
FANGER OPP SPRÅKPROBLEMER: Johannes Øyre i sikkerhetskursleverandøren Nosefo sier de ikke har opplevd problemer med språk blant kursdeltakerne. Bilde: Nosefo
Maiken Ree
16. mai 2011 - 07:02

– Oljearbeidere som har fått sikkerhetskurs i andre nordsjøland som Storbritannia, Nederland eller Danmark, kan ta en tilleggsmodul i Norge og få utreisetillatelse på norsk sokkel, forteller Øyre.

Han sier at Nosefo ikke har opplevd problemer med innleid utenlandsk personell som ikke behersker norsk eller engelsk.

– Jeg sitter også i nettverksgruppen for sikkerhets- og beredskapsopplæring i OLF. Der fikk vi høre fra fagforeninger at utenlandsk arbeidskraft hadde kommet seg gjennom sikkerhetskurs uten å være deltakende selv. Det overrasket meg, sier Øyre.

Bakgrunn: Oljearbeidere kan verken engelsk eller norsk

Kun norsk eller engelsk

Han sier sikkerhetssentrene må være bevisst på hvordan en registrerer og dokumenterer tilstedeværelse av riktig kursdeltakere.

Hva gjør dere dersom det kommer kursdeltakere som ikke behersker norsk eller engelsk?

– Det er utelukkende å slippe dem gjennom kurset. Ingen andre språk er godkjent. Vi fanger dette opp når elevene skal gjennom en e-læringsdel i kurset som enten må tas på norsk eller engelsk. Dersom en ikke forstår e-læringen får man heller ikke godkjent kurs, sier Øyre.

E-læring fanger opp

E-læringsdelen består for det meste av spørsmål og svar som skal klikkes på.

– Det er klart at med lottoflaks kan man komme gjennom, men jeg har liten tro på at det er mulig. E-læringen er lagt opp slik at man kan ta den andre steder enn i klasserommet. Dermed er det teknisk mulig at noen tar det for deg. Men når elevene er tilbake i klasserommet må de ta en prøve som viser at du har vært gjennom e-læringen. Har du ikke tatt e-læringen selv, er det umulig å klare denne testen, sier Øyre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.