OLJE OG GASS

Åpner kappløp om Barentshavet

Er det et kompromiss om økt fart i Barentshavet som har fått Ap til å droppe konsekvensutredning av Lofoten?
Er det et kompromiss om økt fart i Barentshavet som har fått Ap til å droppe konsekvensutredning av Lofoten? Bilde: Kart: Sherpa Konsult

I kompromisset som ligger bak regjeringens nei til konsekvensutredning av oljeboring i områdene utenfor Lofoten, understrekes det ifølge VG i forvaltningsplanen at det mest lovende feltet, Norland VI, allerede er ferdig konsekvensutredet.

Det gjør at det her vil ta kort tid å sette i gang virksomhet.

Les også: Sier nei til Lofot-olje

Dernest er det viktig for Arbeiderpartiet at regjeringen raskt setter i gang undersøkelser i det østlige Barentshavet, så snart det russiske parlamentet Dumaen godkjenner delelinjeavtalen i mai.

Bred innhenting

Dessuten har Ap fått gjennomslag for et krav om å overføre deler av innhentingen av kunnskap fra Miljøverndepartementet til Olje- og energidepartementet, ifølge VG.

Også NRK sitter på opplysninger om overføring av ansvar, og melder at Miljøverndepartementet, Næringsdepartementet og Fiskeri- og Kystdepartementet vil få medansvar for deler av kunnskapsinnhentingen. Ved å gjøre kunnskapsinnhentingen så bred som mulig, vil den bli svært lik en fullverdig konsekvensutredning. Dermed vil et utredningsarbeid kunne gå raskere når det eventuelt ville bli aktuelt.

Les også:

Løsningen de kan leve med

– Olje er viktigere enn SV

– Lofoten-kompromiss skremmer Europa

Les mer om: