KRAFT

Åpner for regler mot innsidehandel

ÅPNER FOR ENDRING: Regjeringen vil følge med på elsertifikatmarkedet og innføre regler mot innsidehandel og kursmanipulasjon hvis det blir nødvendig, sier politisk rådgiver Ivar Vigdenes (Sp) i Olje- og energidepartementet.
ÅPNER FOR ENDRING: Regjeringen vil følge med på elsertifikatmarkedet og innføre regler mot innsidehandel og kursmanipulasjon hvis det blir nødvendig, sier politisk rådgiver Ivar Vigdenes (Sp) i Olje- og energidepartementet. Bilde: Jannicke Nilsen
Øyvind LieØyvind Lie
17. juni 2011 - 13:01

Innsidehandel, kursmanipulasjon og urimelige forretningsmetoder er forbudt ved aksjehandel. Men i loven om et felles norsk-svensk marked for grønne sertifikater som Stortinget nylig vedtok, er det ikke noe forbud mot dette.

I den forrige sertifikatloven regjeringen jobbet med, i 2004, hadde de tatt med slike regler. Men da strandet forhandlingene med Sverige, og i den nye sertifikatloven er innsideregelverket fjernet.

Les også: Risikerer innsidehandel med elsertifikater

Må ha tillit

Høyres Siri Meling har vært kritisk til at innsideregelverket mangler.

Les saken her: Kritisk til manglende innside-regelverk

Hun får støtte av Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.

– Innsideregelverket må sikre tillit, slik at man ikke trenger å frykte at de store aktørene kan operere og tjene penger på bekostning av de små, sa han da saken ble debattert i Stortinget i forrige uke.

Les også: Sementindustrien slipper sertifikatplikt

Åpner for endring

På spørsmål om hvorfor regjeringen ikke ønsket å innføre et regelverk mot innsidehandel, understreker politisk rådgiver Ivar Vigdenes (Sp) i Olje- og energidepartementet (OED) at den svenske elsertifikatloven heller ikke har bestemmelser om innsidehandel.

– Departementet legger til grunn at norske og svenske tilsynsmyndigheter vil følge utviklingen i markedet og eventuelt senere foreslå endringer i regelverket dersom utviklingen skulle tilsi at det er behov for egne handelsregler for elsertifikater, sier han.

Les også: Slakter norsk sertifikat-hemmelighold

Samtidig informasjon

Vigdenes sier også at informasjon fra myndighetenes side bør gis til markedet på en objektiv og ikke-diskriminerende måte.

Advokat Peter Aall Simonsen i Simonsen Advokatfirma, som er medlem av styret i Norsk vindkraftforening (Norewea), har etterlyst et system hvor informasjonen offentliggjøres samtidig til alle aktørene i markedet, slik aksjebørsene har. Dette gjelder ikke kun informasjon fra myndighetene, men også fra kraftselskapene.

Les også: NVE advarte OED mot sertifikat-nekt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.