KRAFT

Ap tviler på vindkraften

Kjetil Malkenes Hovland
19. nov. 2009 - 15:16

Arbeiderpartiet sår tvil om Norge bør satse på vindkraft.

Under LOs kartellkonferanse spurte partisekretær Raymond Johansen om vi egentlig trenger vindkraft i Norge, siden vi allerede har så mye vannkraft.

– Vi har ikke et kraftbehov her i Norge, sa Johansen.

Raymond Johansen, partisekretær i Arbeiderpartiet
– Vi har ikke et kraftbehov her i Norge, sa Johansen. TRENGS IKKE: – Vi har ikke et kraftbehov her i Norge, sier Raymond Johansen (Ap). Han spør om vi ikke heller bør bygge ut vind i Tyskland. Tore Berntsen, Fotoreporter.no

Frykter at industrien skades

Partisekretæren stilte spørsmål ved om Norge egentlig burde bygge ut vindkraft, siden vi ikke trenger den selv.

– Hvis vi skal utvikle mye vindkraft i Norge, da må det være for eksport, sa Johansen.

Da må det bygges kabler ut av landet, la han til. Johansen mente at mer krafteksport kan gå på bekostning av den kraftkrevende industrien i Norge.

– Da må vi vite at det er det vi vil, sa Johansen.

Ønsker vind i Tyskland

Partisekretæren mener det kan være bedre å bygge ut vindkraft i Tyskland, for å unngå tap i overføringen.

– Er det virkelig miljømessig riktig å bygge vindkraft i Norge når vi tenker på tapet i overføring? Er det ikke da bedre å investere i Tyskland? Vi må ta vekk symbolene. Vi må inn i materien og diskutere hvilke valg vi skal ta, sa Johansen til LO-konferansen.

– Vi ønsker næringsutvikling

Norsk Vindkraftforening er oppgitt over det de kaller ”mitraljøsesalven” fra Arbeiderpartiets sekretær.

– Det er ingen i Norwea som skriker etter vindkraft koste hva det koste vil. Vi ønsker næringsutvikling, sier generalsekretær Øyvind Isachsen til Teknisk Ukeblad.

Han er kritisk til at Norges gode kraftsituasjon brukes som argument mot vindbransjen. Samme argument ville aldri ha blitt brukt mot laksenæringa eller olje- og gassnæringa, mener han.

– Trenger ikke laks heller

– Er det noe laksebehov eller oljebehov i Norge? Vi kunne selvfølgelig stengt grensene og spist laks fem ganger i uka og kjørt bilene våre på norsk olje og gass i 300 år framover, men ingen krever det, sier Isachsen, som mener det er gode penger å tjene på å eksportere vindkraft.

Han er også kritisk til Arbeiderpartiets påstander om at det er bedre å bygge ut vindkraft i Tyskland, fordi det er der kraften trengs.

Øyvind Isachsen, generalsekretær i Norwea. Bildet er tatt i forbindelse med et profilintervju i mai 2009.
Han er også kritisk til Arbeiderpartiets påstander om at det er bedre å bygge ut vindkraft i Tyskland, fordi det er der kraften trengs. ØNSKER NÆRINGSUTVIKLING: – Det er ingen i Norwea som skriker etter vindkraft koste hva det koste vil. Vi ønsker næringsutvikling, sier Øyvind Isachsen i Norsk Vindkraftforening. Kjetil Malkenes Hovland

– Heller gass i Tyskland

– Hva da med de gasskraftverkene vi har bygget på Vestlandet? Hvorfor skal du lage gasskraft i Norge som fortrenger vann og vind når du heller kan sette kraftverkene opp i Tyskland hvor de fortrenger kull? spør en frustrert Isachsen.

Miljøvernere reagerer

Flere miljøvernere har henvendt seg til Teknisk Ukeblad etter å ha lest denne artikkelen.

– Man begynner jo å lure på om Arbeiderpartiet misliker fornybar energi, sier energirådgiver Håvard Lundberg i Bellona i en epost til Teknisk Ukeblad. – Om dette er den gjengse oppfatningen i Arbeiderpartiet forklarer det jo hvorfor regjeringen ikke når et ti år gammelt mål om 3 TWh vindkraft innen 2010 og hvorfor støttesystemet for vindkraft har vært så uforutsigbart.

Natur og Ungdom sier det samme. De mener vindkraftutsagnene fra Johansen som Bellona er «helt bak mål».

– Vannkraft til tross, så er om lag halvparten av Norges energiforbruk fossilt. Hvis vi skal være et klimanøytralt samfunn i 2030, og basere det på mer enn bare kvotekjøp, er vi nødt til å elektrifisere bilparken og sokkelen. Vi blir ikke kvitt denne energibruken uten å bygge ut ny fornybar energi, sier Ola Skaalvik Elvevold i Natur og Ungdom i en epost til Teknisk Ukeblad.

– Se mulighetene

Vindkraftforeningen oppfordrer til å se mulighetene ved vindkraften, ikke bare begrensningene.

– Norsk industri må se hvilke løsninger de kan gi til fornybarbransjen og bruke godt sunt norsk ingeniørvett til å lage gode løsninger, sier Øyvind Isachsen.

Dette støttes av miljøvernerne.

– Videre så har Norge blant de beste vindressursene i Europa, mens det i Tyskland er grenser for hvor mye vindkraft som kan utnyttes. Derfor har Norge et ansvar for å produsere store mengder fornybar energi til eksport, sier Elvevold.

– Ikke så mye eksport

Vindkraftforeningens generalsekretær reagerer også på påstanden om at kraftkrevende industri får svi hvis vi skal eksportere mer kraft ut av Norge.

– Kjære, vakre, vene Raymond. Så lenge vi har en utvekslingskapasitet som bare er en prosent av hva vi produserer, så vil det aldri bli store mengder strøm ut av landet, sier Isachsen, som også her får støtte fra miljøbevegelsen.

– Johansen trekker opp et kunstig motsetningsforhold mellom mer utveksling av kraft og den kraftkrevende industrien. Mer kraftutveksling betyr ikke kroken på døra for norsk industri, men er helt nødvendig i et marked med en stor andel av fornybar kraft, sier Håvard Lundberg i Bellona.

– Fornybart sikrer framtiden

Bellona-rådgiveren mener mer ren energi vil bidra til å gjøre Norge enda mer konkurransedyktig, siden verden kommer til å etterspørre renere og mer klimavennlige produkter.

– Fornybar energi som vindkraft vil jo nettopp sikre framtiden for norsk industri, i en verden der det blir dyrere å forurense og der behovet og etterspørselen etter ren produksjon av for eksempel aluminium vil være stort.

– Sats i Storbritannia

Vindkraftforeningen håper at industrien kanskje ser større muligheter i vindkraften enn det Johansen gjør.

– Vi er flinke, og jeg ønsker å se norsk industri begynne å jobbe med hva vi kan tilby de store vindparkene som skal bygges rett over dammen i Storbritannia.

Han mener Norge må se framover og drive langsiktig industribygging.

– Vi kan dette, hvis vi bare løfter blikket nå og ikke når det er slutt med olje og gass. Jeg frykter ”the paradox of plenty”, sier Isachsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.