SAMFUNNPOLITIKK

Ap mot røkla i regjeringen

ALENE: Statsminiser Jens Stoltenberg må for første gang tåle dissens fra både Krsitin Halvorsen og Liv signe Navarsete samtidig.
ALENE: Statsminiser Jens Stoltenberg må for første gang tåle dissens fra både Krsitin Halvorsen og Liv signe Navarsete samtidig. Bilde: Scanpix
13. nov. 2008 - 12:38

SV sier nei til EUs tjenestedirektiv og tar dissens i regjeringen, opplyser SV-leder Kristin Halvorsen.

– SV ønsket å bruke EØS-avtalens mulighet til å reservere oss mot direktivet. Det fikk vi ikke Arbeiderpartiet med på. Derfor må vi ta dissens i regjeringen, sier Halvorsen.

Les også:

SV er bekymret for at direktivet vil undergrave arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår og svekke kampen mot sosial dumping.

Jens kjører gjennom

Også Sp har varslet at de tar dissens i regjeringen på EUs tjenestedirektiv. Dermed lener Arbeiderpartiet seg på det ventede stortingsflertallet i saken, og overkjører regjeringspartnerne.

– Jeg har fått et avslappet forhold til dissenser. Vi må ha respekt for at SV og Sp mener noe annet. De er gode samarbeidspartnere i regjeringen. Vi er enige om det aller meste, og har vist det i tre år. Men noen saker er så viktige er det er nødvendig å markere ulike syn. Det er det lang tradisjon for i EU-saker, sa statsminister Jens Stoltenberg på pressekonferansen i morges.

Går LO i møte

Stoltenberg mener at direktivet imøtekommer kravene LO har stilt om sosial dumping, allmenngjøring av tariffavtaler, nasjonal styringsrett over viktige samfunnsområder og den norske modellen når det gjelder lønnsforhandlinger.

– Tjenestedirektivet er bra for Norge. Det hindrer ikke vårt arbeid mot sosial dumping. Det svekker heller ikke modellen med et godt trepartssamarbeid i forbindelse med lønnsforhandlingene og det gir oss mulighet til å ha en sterk offentlig sektor. Direktivet er ikke problematisk for Norge, konkluderte han.

Krever garanti

Stoltenbergs ord er imidlertid ikke nok for LO, som krever å få garantiene i skriftlig form.

Les også:

Heller ikke Nei til EU stoler på statsministeren.

– Stoltenbergs ensidige forsikringer til LO er ikke troverdige. Slik Gro Harlem Brundtland lovte det norske folk at hjemfallsretten ikke ble berørt av EØS, prøver Stoltenberg nå å uskadeliggjøre fagbevegelsen med sine forsikringer, sier leder Heming Olaussen i Nei til EU.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.