KARRIERE

Ansienniteten går ned

Gode tider gjør norske arbeidstakere mer rastløse.
Gode tider gjør norske arbeidstakere mer rastløse. Bilde: Colourbox
Dag Yngve Dahle
23. mai 2007 - 12:44

I 1995 var nordmenns gjennomsnittlige ansiennitet 6,4 år. I 2003 var ansienniteten sunket til 5,6 år.

Ingen gullklokke

Dette viser en fersk undersøkelse gjennomført ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) i Oslo.

Kjersti Misje Nilsen, vitenskapelig assistent ved ISF, har gjennomgått data for alle norske arbeidstakere i perioden 1995 til 2003.

- Den gjennomsnittlige ansienniteten er altså gått ned med cirka 13 prosent. Vi er nok ferdig med tida da nordmenn fikk gullklokka etter 25 år i jobben, sier Misje Nilsen.

Strammere

Hun kan ikke si om kortere ansiennitet er en varig trend, men antyder at tendensen har fortsatt i årene etter 2003.

- Norsk økonomi går godt og det er arbeidstakers marked. Det kan tenkes at den gjennomsnittlige ansienniteten er gått ytterligere ned siden 2003, sier hun.

Og nettopp de økonomiske konjunkturene er hovedforklaringen til ansiennitetsnedgangen siden midten av 90-tallet, ifølge ISF.

Vridning

- Når Norge går godt, kommer flere inn på arbeidsmarkedet. Da går den gjennomsnittlige ansienniteten nedover, sier Misje Nilsen.

Men gode tider forklarer ikke alt.

- De siste ti årene er industrien blitt bygget kraftig ned. Vi har sett en vridning til stillinger innen privat tjenesteyting, der det er mer gjennomtrekk enn i industrien, sier Misje Nilsen.

Passe

Men er det karrieremessig smart å forlate jobben raskere enn før? Olaf Bergesen, hodejeger og partner i Orion Search International, mener fem års ansiennitet er passende.

- Det vil jeg si, kanskje også enda kortere, ned mot 3-4 år. Forusetningen er gode resultater og at personen har en positiv utvikling ved hvert jobbskifte. Positiv utvikling kan være høyere stilling, mer ansvar, mer komplekse oppgaver, leder for flere mennesker eller at kandidaten flytter fra mindre kjente til mer kjente og respekterte arbeidsgivere. Det kan også være positivt med karriereopprykk innen samme selskap, sier han.

Han sier at ansiennitetskurven er ikke rettlinjet.

- Ansienniteten bør være kortest i starten av en karriere, fra du er 24 til 34 år. Deretter strekker den seg gjerne ut til flere år fra midten av 30-årene og opp mot 50 årene hvor vi som oftest ser at det har flatet ut og folk blir lengre i hver stilling, sier Bergesen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.