Anleggsmarkedet flater ut mot 2020, anslår Veidekke

Lanserte konjukturrapport torsdag.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Anders Auberg/Veidekke
27. sep. 2018 - 14:02

Det gjelder samtlige segmenter innen anlegg, går det fram av rapporten. 

Samferdsel den sterkeste driveren

Om anleggsmarkedet i Norge, skriver selskapet følgende: 

Høy offentlig etterspørsel og gunstige finansieringsvilkår har bidratt til kraftig vekst i anleggsmarkedet i de siste årene. I perioden 2013–2017 steg aktiviteten med om lag syv prosent årlig. Samferdsel utgjør omtrent halvparten av markedet og er den sterkeste driveren. Samtidig er markedet for vann-, avløps- og kraftanlegg i vekst, med synlig positive utslag i det omfattende anleggsmarkedet.Dette bekreftes i siste notat fra Maskinentreprenørenes Forbund, som melder om stor optimisme og god oppdragsmengde. Men lavere handlingsrom i offentlige budsjetter vil medføre at markedet utvikler seg i et mer moderat tempo i de kommende to årene. Vi anslår vekst på fem prosent i 2019 og flatt marked i 2020.

På samferdselssiden påpekes det at dette markeder er i stadig endring. Veimarkedet har fått nye kontraktsformer med andre samarbeidsmodeller, samtidig som at størrelsen på kontraktene har økt betydelig. Her trekker de frem Nye Veiers store prosjektportefølje. 

Skandinavia

Etter et par rekordår med uvanlig høy aktivitet i den skandinaviske bygg- og anleggsbransjen har veksten flatet ut, og markedet ser nå ut til å stabilisere seg på et fortsatt høyt nivå. Frem mot 2020 anslår Veidekke 2 prosent årlig vekst i det skandinaviske bygg- og anleggsmarkedet.

– Generelt er etterspørselen i det skandinaviske entreprenørmarkedet god, og flere deler av markedet som har vært gjennom en nedtur, er nå på vei tilbake. Det er god etterspørsel etter yrkesbygg, og også i boligmarkedet er tendensene nå mer positive. Kjøpernes tiltro til markedet er stigende, og et mer balansert marked vil igjen gi bedre grobunn for nye prosjekter, sier Kristoffer Eide Hoen, direktør for analyse i Veidekke ASA. Han viser også til at anleggsmarkedet i Sverige og Norge er i sunn vekst, med mange store samferdselsprosjekter på gang og økende etterspørsel fra energisektoren og vann og avløp, sier direktør for analyse i Veidekke, Kristoffer Eide Hoen i en pressemelding. 

– På lengre sikt vil noen større demografiske endringer få betydning for produktmiks og konkurransefokus i entreprenørbransjen: Flere eldre og færre yngre vil skape nye behov i helse- og omsorgssektoren og vil også kunne endre hva som etterspørres i boligmarkedet. Samtidig blir kampen om arbeidstakerne hardere, i en bransje som allerede har kapasitetsutfordringer. Dette er imidlertid langsiktige trender som vi er klar over og innretter oss etter, fortsetter han. 

Du kan lese rapporten i sin helhet her.

LES OGSÅ: Veidekke Hochtief ville ha over en milliard i sluttoppgjør etter bygging av Fellesprosjektet E6-Dovrebanen - nå har de blitt enige utenfor rettssalen

LES OGSÅ: Nye investorer overtar 95 prosent av aksjene i Saferoad for over 2 milliarder kroner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.