– Alvorligste atomsituasjon siden Tsjernobyl

– Alvorligste atomsituasjon siden Tsjernobyl
MÅ FÅ KONTROLL: - Det verste scenariet er at de ikke får kontroll over trykk og kjøling. Får de ikke det, er det risiko for spredning av store mengder radioaktivt materiale, sier Bøhmer. Bilde: Mona Strande

Kraftverket Fukushima I ble rammet av en eksplosjon lørdag, etter å ha fått skader i det voldsomme jordskjelvet én dag tidligere.

Atomutvalget: Frykter at Japan ikke forteller alt

Intakt stålbeholder

En reaktorbygning har rast sammen, men ifølge myndighetene er den aktuelle reaktoren omgitt av en stålbeholder som fortsatt er intakt.

Bøhmer sier dette er et godt tegn, men understreker at situasjonen fortsatt ikke er under kontroll.

– Hele bygningen rundt reaktortanken er borte. Denne skulle ha fungert som en ekstra barriere dersom det oppstår utslipp, sier han til NTB.

Les også:

Må unngå temperaturstigning

Kjølesystemet ved kraftverket fikk skader i jordskjelvet, og nødkjølesystemet har ikke fungert som det skulle. Det avgjørende nå er hvorvidt man klarer å unngå at temperaturen i reaktoren stiger for mye.

– Det verste scenariet er at de ikke får kontroll over trykk og kjøling. Får de ikke det, er det risiko for spredning av store mengder radioaktivt materiale, sier Bøhmer.

Les også: Fire kjernekraftverk stengt i Japan

Fortsatt nedsmeltingsfare

Det er fortsatt en mulighet for full nedsmelting av reaktoren, selv om faren ikke ser ut til å være overhengende nå, ifølge Bellona-fysikeren.

Han mener situasjonen ved Fukushima I er den mest alvorlige ved noe atomkraftverk i verden siden Tsjernobyl-ulykken i dagens Ukraina i 1986.

Les også: Evakuerer befolkning ved kjernekraftverk

Les mer om: