OLJE OG GASS

– Alvorlige kostnadsoverskridelser på Yme

Olje- og energidepartementet liker dårlig at Yme-prosjektet blir minst dobbelt så dyrt som antatt.

SVAK SVEIS: Talisman har funnet svakheter ved noen av sveisene på Yme-plattformen, og må nå gå gjennom 3000 sveisesømmer på nytt.
SVAK SVEIS: Talisman har funnet svakheter ved noen av sveisene på Yme-plattformen, og må nå gå gjennom 3000 sveisesømmer på nytt. Bilde: Maiken Ree
Maiken Ree, Ole K. HelgesenMaiken Ree, Ole K. Helgesen
9. juni 2011 - 10:26

Da plan for utbygging og drift (PUD) for Yme-prosjektet ble godkjent i 2007, ble det beregnet en investering på 4,4 milliarder kroner i prosjektet.

Dyrere og dyrere

Nye beregninger i Statsbudsjettet i fjor høst viste at prosjektet da hadde kommet opp i kostnader på 8 milliarder kroner. I tillegg blir kontantstrømmen, eller inntektene fra produksjonen, forsinket for hardt pressede partnere.

I fjor høst opplyste Talisman at de hadde nådd kostnader på 11,5 milliarder kroner. Ifølge Talisman inkluderer de 11,5 milliarder kronene verdien av plattformen, mens PUD-tallene ikke inkluderer dette.

- Plattformen leases, og vil derfor fremstå som operasjonskostnader (opex, red. anm). Leasingavtalen har størst leie i begynnelsen, når feltet har høy produksjon, og så lavere når feltet kommer i haleproduksjon, opplyser informasjonssjef i Talisman, Andreas Middelthon.

HANDLER OM PRINSIPPER: Statssekretær Per Rune Henriksen mener det er operatørens ansvar å unngå kostnadsoverskridelser.
HANDLER OM PRINSIPPER: Statssekretær Per Rune Henriksen mener det er operatørens ansvar å unngå kostnadsoverskridelser.

Operatørens ansvar

Statssekretær i Olje- og energidepartementet (OED), Per Rune Henriksen, kaller kostnadsoverskridelsene i Yme-prosjektet alvorlige.

– Vi som myndighet må forholde oss prinsipielt til dette. Utbyggingsplanene blir godkjent av oss, men hvem som blir tildelt kontrakter av operatøren og partnerne i lisensen er ikke vårt ansvar. Det påhviler operatøren et tungt ansvar hvis de har stelt seg slik at de får store kostnadsoverskridelser. Uansett årsak, er en slik overskridelse som på Yme en alvorlig sak, sier Henriksen til Teknisk Ukeblad.

Han sier at prosjektet fortsatt er lønnsomt, og at OED følger fremdriften videre.

– Generelt sett er det et problem med kostnadsøkninger i utbyggingsprosjekter. Fra 2004 til 2008 var det en internasjonal økning på mellom 20 og 30 prosent i globale utbyggingsprosjekt. Etter 2008 falt prisene som følge av finanskrisen. Vi regner med at det vil komme en ny tilstramming igjen etter hvert som aktivitetene øker innen utbyggingsprosjekter, sier Henriksen.

Innkalt på teppet av OD

Også Oljedirektoratet (OD) følger Yme-prosjektet tett, og hadde et møte med Talisman forrige onsdag for få en oppdatering om fremdriften i prosjektet og prosjektets økonomi.

Dokumenter Teknisk Ukeblad har tilgang til viser at OD har informert OED om situasjonen på Yme.

– For OD er det viktig at planene står ved lag, og at operatøren jobber med å få prosjektet fremover. Talisman la frem planer for videre fremdrift under møtet, og det er bra, sier informasjonssjef i OD, Eldbjørg Vaage Melberg, til Teknisk Ukeblad.

Yme: Skandaleplattformen

Når billigsalg blir dyrt

Brukte Google-oversettelse

Gjennom hele prosjektperioden har det blitt oppdaget nye feil og operatøren Talisman har fått flere pålegg fra Ptil for brudd på regelverket.

Talisman viser til at utbyggeren SBM Offshore har hatt vanskeligheter med å forstå det norske regelverket. Og i et dokument Teknisk Ukeblad har fått tilgang til kommer det frem at kontraktøren GustoMSC, som står for engineering og design av plattformen, brukte oversettelsesprogrammet Google Translate til å oversette fortolkninger av regelverket som var publisert på Ptils nettsider.

Ikke et problem

Petroleumstilsynet vil likevel ikke si det er problematisk at det er blitt brukt automatisk oversettelse.

– HMS-forskriftene og veiledningene til disse foreligger på engelsk. Dette eksempelet omhandlet utdypende fortolkning av regelverket fra 2006 som ikke var oversatt til engelsk. Det er ikke noe vi ser på som et problem at det i et enkelttilfelle er gjort på denne måten, sier pressetalsmann Ole-Johan Faret.

Han legger til at i det nye HMS-regelverket, som ble gjort gjeldende fra 1.januar i år, er flere slike fortolkninger inkludert som utvidet klargjøring i veiledningene. Dermed foreligger også disse nå på engelsk.

Staten får regningen

Skattereglene på sokkelen gjør at Staten får hoveddelen av regningen for overskridelsene.

Yme-lisensen kan skrive av totalkostnadene på skatten som er på 78 prosent. Men regjeringen har ingen planer om å øke Petroleumtilsynets ressurser slik at det har mulighet til å følge utbyggerne enda tettere.

Les også: Yme kan måtte vente til høsten

– Svært alvorlig

18 anlegg rammet av rørskandalen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.