– Alvorlig stråling i japansk mat

– Alvorlig stråling i japansk mat
PÅVIRKER MATEN: En fotograf måler radioaktiv stråling i Sendai nord i Japan. Nivåene av radioaktivitet i japanske matvarer viser seg å være høyere enn antatt. Bilde: Reuters / Scanpix

– Dette er helt klart en alvorlig situasjon, sier Peter Cordingley, talsmann for Verdens helseorganisasjons regionkontor for det vestlige Stillehavet.

Funn av radioaktiv stråling i grønnsaker, melk og vann har de siste dagene utløst bekymring i naboområder utenfor Japan, til tross for japanske myndigheters forsikringer om at stråleverdiene ikke er så høye at det er helsefarlig.

– Det er betraktelig mer alvorlig enn noen trodde de første dagene, da vi mente at et slikt problem kunne begrenses til et område på 20 til 30 kilometer, fortsetter Cordingley.

Les også:

Stanset salg

Japanske myndigheter har allerede stanset salg av råmelk fra Fukushima-området og spinat fra et annet nærliggende området. Ytterligere restriksjoner på salg av mat var ventet mandag.

Verdens helseorganisasjon har ingen informasjon om at forurenset mat fra området hvor det ulykkesrammede kjernekraftverket Fukushima Daiichi ligger, har nådd andre land.

– Vi kan ikke se noen kobling mellom Daiichi og eksportmarkedet. Men det er trygt å anta at noen av de forurensede produktene har kommet seg ut av det forurensede området, sier Cordingley videre.

Les også: Liten fare for radioaktivt nedfall i Japans naboland

Nye retningslinjer

Eksperter i Verdens helseorganisasjon jobber for å få mer oversikt over situasjonen for å kunne gi mer retningslinjer utover mandagen.

Cordingley påpeker samtidig at det for øyeblikket er vanskelig å vite hvorvidt radioaktiviteten funnet i enkelte japanske matvarer kommer fra det ulykkesrammede atomkraftverket i Fukushima.

Problemene ved kjernekraftverket ble utløst av det kraftige jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan 11. mars.

Les også:

Økt stråling etter eksplosjon i japansk reaktor

Desperat innsats for å unngå radioaktive utslipp

Les mer om: