GUIDER

Alt du trenger å vite om LTE

Du har sikkert hørt om LTE og 4G. Men hva er det, og hva betyr det for deg?

Marius ValleMarius ValleJournalist
17. sep. 2012 - 16:40
Vis mer

OPPDATERT: Denne artikkelen er skrevet før Telenor åpnet sitt 4G-nett 10. oktober 2012. Her finner du Telenors dekningskart.

Det er engang slik at det Apple gjør fanger folks oppmerksomhet. Som da de lanserte iPad 3 ("the new iPad"), og nå senest iPhone 5, var LTE et hett tema. Ville den få LTE, og vil det fungere her hjemme?

iPad støtter ikke LTE i Europa, og iPhone 5 kan i det store og hele ikke brukes med LTE-nettene her i landet. Det er synd for den som kjøper iPhone 5, men det kan være verdt å merke seg at en rekke andre produkter fra konkurrenter støtter teknologien.

OPPDATERT: Telenor-kunder kan nå bruke iPhone 5 med 4G

Men hva er LTE, og hva kan du bruke det til? Er dette noe du bør se etter når du kjøper din neste mobil eller neste nettbrett?

LTE - superbredbånd over lufta

Enkelt forklart er LTE en teknologi som brukes i det nye såkalte 4G-nettet som bygges ut. Telefoner og annet utstyr som kobler seg opp til dette nettet kan i teorien laste ned med inntil 100 Mbps og laste opp med inntil 50 Mbps.

Til sammenligning er det man kan kalle en kraftig bredbåndslinje hjemme på 50 Mbps ned og 20 Mpbs opp. De aller fleste av oss har lavere hastigheter enn dette hjemme.

Grovt forklart er altså LTE dobbelt så raskt som en god bredbåndslinje - eller raskere.

Dette betyr at du kan laste ned store filer på veldig kort tid til mobilen eller nettbrettet ditt. Det viktigste er imidlertid at nettsider, nettradio og musikktjenester som for eksempel Spotify vil laste mye raskere. Du vil i praksis oppleve svært liten ventetid når du bruker LTE.

Kort sagt er altså LTE en svært rask internettilkobling til mobiltelefoner, nettbrett og PC-er.

Teknisk sett

LTE er en videreutvikling av GSM- og UMTS-mobilnettene. Disse kalles 2G og 3G fordi de er andre og tredje generasjon mobilnett. Siden LTE er "etterfølgeren" kalles teknologien 4G, eller fjerde generasjon.

Det foregår for øvrig en diskusjon om hvorvidt LTE kan kalles 4G, men det er en annen historie. I praksis markedsføres LTE som 4G.

LTE er altså en standard for overføring av data trådløst via mobilnett. Det er en forenkling av dagens 3G-nett, ved at det utelukkende er et datanettverk, eller et IP-nettverk. Dette betyr enkelt sagt at LTE i utgangspunktet bare gir deg tilgang til internett.

Det vil likevel være mulig å ringe over LTE-nettet, men dette krever at det benyttes samtaler over data (voice over IP), litt på samme måte som at Skype benytter internett til å overføre samtaler.

Du vil ikke trenge å forholde deg til dette i praksis. Mange telefoner vil benytte 3G- eller GSM-nettene til samtaler. Når samtaler over LTE blir tilgjengelig vil du fortsatt ringe som vanlig.

Frekvenser

LTE bygges ut på forskjellige frekvenser. Mens for eksempel 3G-nettet benytter 900- og 1900 MHz-båndene i Norge, benytter operatørene 2600-  og 1800 MHz-båndene til utbygging av LTE.

Dersom du skal bruke en telefon eller et nettbrett med LTE i Norge, må den støtte LTE over de samme frekvensene som brukes her i landet. 

Eksempelet Apple iPhone 5 støtter ikke LTE over 2600 MHz-båndet, og kan dermed ikke kommunisere med sendere på denne frekvensen. I praksis betyr dette at iPhone 5 ikke kan brukes til LTE i norske byer.

NetCom har imidlertid også LTE-nett i 1800 MHz-båndet, som iPhone 5 har støtte for. Det betyr at telefonen i teorien skal klare å koble seg opp mot dette nettet. NetComs LTE-nett på 1800 MHz er bygget ut langs kysten fa Østfold og ned mot Agder-kysten.

En del andre telefoner og nettbrett støtter imidlertid 2600 MHz-båndet, som er langt mer utbredt.

Også Telenor bygger sitt LTE-nett hovedsakelig i 2600 MHz-båndet. Dette er imidlertid i skrivende stund ikke åpnet for offentligheten, men det er aktive basestasjoner mange steder. Telenor skal åpne sitt nett i løpet av høsten.



Huawei B593 er en ruter med 4G-støtte.

LTE i praksis

Vi har testet LTE ved flere anledninger, og opplever at hastighetene er svært gode. Du kan altså forvente at du vil få kjapp internettilgang når du er koblet opp mot LTE-nettverk.

For et år siden testet vi hvorvidt vi med et LTE-modem kunne erstatte ADSL-linjen. Vi opplevde svært gode hastigheter. 

Nylig testet vi også NetComs 4G-ruter, som er en erstatning for vanlig ADSL-modem. Dette gir høye hastigheter, og mange grunner til å si opp ADSL-abonnementet.

Foreløpig har vi ikke testet telefoner med teknologien, men det er rimelig å anta at du også vil oppnå svært høye hastigheter på telefoner og nettbrett.

Hvor er det LTE?

OPPDATERT: Denne artikkelen er skrevet før Telenor åpnet sitt 4G-nett 10. oktober 2012. Her finner du Telenors dekningskart.

Som nevnt er det bare NetCom som har åpnet LTE-nett her i landet. Det gjorde de allerede i 2009, og har siden bygget det ut hovedsakelig i de store byene.

Det betyr at du hos NetCom får dekning i Trondheim, Oppdal, Bergen, Voss, Geilo, Stavanger og Sandnes,  Oslo, Lillehammer, Østfold-byene, Vestfold-byene, Arendal, Kristiansand og Mandal. De har i tillegg bygget ut LTE i en rekke populære hytteområder, som for eksempel Norefjell og Trysil.

Her finner du NetComs dekningskart.

Siden Telenor ikke har åpnet sitt LTE-nett gjenstår det å se hvor de kommer til å tilby dekning. Det er naturlig å anta at de store byene i alle fall vil være dekket.



Nokia Lumia 820 har støtte for norske LTE-frekvenser.

Hvilke telefoner og nettbrett har LTE?

Det finnes allerede en del telefoner og nettbrett som har støtte for LTE. Noen yterst få av disse selges allerede i Norge, og mange av dem er på vei.

Det er lansert en del andre telefoner den siste tiden som også har LTE, men hvorvidt de kan brukes i de norske 2600 MHz-nettverkene er ikke kjent. En av disse er LGs nye flaggskip Optimus G.

LES MER: Disse telefonene har 4G 

NetCom markedsfører den nevnte 4G-ruteren, og i tillegg Huaweis "lommeruter" E589. Telenor tilbyr en tilsvarende løsning levert av ZTE, som vil gi 4G-hastigheter når de åpner nettet sitt. 

Vil du lære mer om nye teknologier og hvordan du kan ta dem i bruk? Følg oss på Facebook, så sier vi fra neste gang vi skriver en guide.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.