KLIMA

Alle kan overvåke radioaktivitet

Jannicke Nilsen
2. feb. 2009 - 14:43

Fra Lista i sør til Mehamn i nord, og i Longyearbyen på Svalbard, har Statens strålevern har et landsdekkende nettverk med 28 stasjoner som kontinuerlig måler radioaktiviteten i omgivelsene.

Nå har Statens Strålevern en nett-tjeneste som gir alle mulighet til å gå inn og kontrollere nivået på strålingen.

Åpenhet viktig

- Ved forhøyede nivåer av radioaktive stoffer går alarmen, og vi blir varslet. Vi hadde en ide om at dette godt kunne noe som allmenheten kunne følge med på. Åpenhet om radioaktivitet er viktig, selv om vi varsler med en gang vi får indikasjoner på at noe er galt, sier avdelingsdirektør Per Strand i Statens strålevern.

Arbeidet med å danne nettverket av målestasjoner startet i kjølvannet av Tsjernobyl-ulykken i 1986. I 2006 startet en oppgradering av nettverket.

Norge har avtaler med land som skal sikre at vi får beskjed ved atomuhell, men nettverket er ment å være en ekstra sikkerhet i tilfelle dette ikke skjer.

Varslet ikke

Alternativet er skrekkscenariet som utspilte seg i kjølvannet av Tsjernobyl, hvor omverdenen fikk beskjed om ulykken ved en tilfeldighet.

Flere av de 28 norske målepunktene ligger i nærheten av potensielle kilder for radioaktivitet, som Kjeller utenfor Oslo, i Halden og ved anløpshavnen i Bergen.

Målestasjonene kommuniserer mot en sentral hos strålevernet, hvor de analyseres og overføres til Kriseutvalget for atomberedskap, som har ansvar for å iverksette tiltak dersom målingene indikerer at en atomhendelse har funnet sted.

Se målingene her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.