OLJE OG GASS

Algedyrking kan fjerne døde soner

ALGER: Kan fjerne døde soner.
ALGER: Kan fjerne døde soner. Bilde: Stephen Salpukas
Ole K. Helgesen
25. nov. 2009 - 21:51

Statoil arbeider med produksjon av biodrivstoff fra alger og tare.

Les saken:

Miljørydder

Ifølge Virginia Institute of Marine Science kan prosessen som nå testes ut reversere en rekke miljøproblemer.

I Cheseapeake Bay er det store områder hvor alt liv på bunnen er utryddet på grunn av oksygenmangel. Dette skyldtes at alger som råtner tar opp oksygenet.

Professor i marinbiologi ved Elizabeth Canuel Virginia Institute of Marine Science sier til nettstedet til College of William and Mary at den sterke veksten av alger i Chesapeake bay skyldes gjødsling fra høye utslipp av nitrogen og fosfater fra kloakk, landbruk og biler.

Renser opp

– Det er flere fordeler med den løsningen vi tester. Vi kan lage fornybar energi og samtidig redusere overgjødsling i havet fordi algene tar opp store mengder nitrogen og fosfater.

Hun sier at teknologien de ser på er relativt billig og enkel, og at den kan brukes i stor skala. Prosessen kommer heller ikke i konflikt med matproduksjon ettersom den ikke baserer seg på ferskvann.

Plastmembran

Prosjektet undersøker blant annet er baserer seg på en teknologi som er utviklet av Dr. Walter Adey ved The Smithsonian Institution.

Denne løsningen er egentlig utviklet for vannrensing ved hjelp av alger, men prosjektgruppen tror den kan overføres til algedyrking i stor industriell skala.

I hovedsak går løsningen ut på at algene gror på plastmembran som ligger under havoverflaten.

Siden den ligger i sjøen kan man utnytte bølgene for å sikre at det kontinunerlig kommer næringsriktvann til algene. Da vokser de fortere. Algene kan skrapes av membranen annenhver uke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.