Aldous Major North skuffet

Aldous Major North skuffet
Aldous Major North var en skuffelse, og vil ikke øke estimatene for området totalt. Bilde: Statoil

Statoil har tidligere sagt at de håpet et funn på Aldous North ville øke estimatene for elefantfunnet på Aldous Major South/Avaldsnes med ytterligere 100 til 300 millioner fat olje.

Men slik ble det ikke.

– Brønnen var en skuffelse og resultatet ble mindre enn vi hadde håpet på. Samtidig viser dette hvordan letevirksomhet foregår. Noen ganger treffer man, og andre ganger ikke, sier informasjonssjef i Statoil, Ola Anders Skauby.

OD: – Ingen grunn til å deppe

Ikke øknomisk interessant

Brønnen på Aldous Major North, 16/2-9 S, ble boret rundt 12 kilometer nordvest for oljefunnet på Aldous Major North.

Resultatene ble en oljekolonne på opp mot åtte meter i bergarter av øvre jura alder. Ifølge Oljedirektoratet (OD) er reservoarbergartene betydelig tynnere og langt dårligere reservoarkvaliteter enn forventet. Det betyr at størrelsen på funnet ikke er økonomisk interessant.

Skauby i Statoil sier de fortsatt har tro på Aldous-området.

Sikret posisjon rundt elefantfunnet

Står ved estimatene

– Vi har fortsatt stor tro på området, og står ved de estimatene vi har gitt for Aldous Major South. Sammen med Avaldsnes-funnet er funnstørrelsen i intervallet 500 til 1200 millioner fat oljeekvivalenter, sier Skauby.

Nå skal riggen, Transocean Leader, videre til Aldous Major South for å bore en avgrensningsbrønn som kan gi ytterligere informasjon om reservoaret her.

Aldous Major/Avaldsnes er estimert å inneholde mellom 500 og 1200 millioner fat oljeekvivalenter Statoil

Ingen kontakt

– Har dere fortsatt tro på at området kan vokse?

– Per nå har vi ingen grunn til å si noe annet enn at vi holder på det estimatet som er gitt. Vi vurderer samtidig å gå tilbake til Aldous Major North senere for å ytterligere kartlegge strukturen, sier Skauby.

Leteboringen fastslo også at det ikke er kontakt mellom strukturene i Aldous Major South og North.

Det Norske hadde 40 prosent av gigantfunnet

Nytt estimat for Avaldsnes

Innen utgangen av september vil Lundin, som er operatør for Avaldsnes-lisensen, komme med et oppjustert estimat. Det foreløpige estimatet er på mellom 100 og 400 millioner fat oljeekvivalenter.

Brønnen i Aldous Major North ble boret til et vertikalt dyp på 2.047 meter under havflaten og ble avsluttet i grunnfjell. Havdypet er på 116 meter. Brønnen er nå permanent plugget og forlatt.

Les mer om: