KRAFT

"Akseptabelt" fra Statkraft

TJENER PENGER: Det er lave kraftpriser på kontinentet og dårlig tilsig i vannmagasinene her hjemme.Men Statkraft tjener likevel penger, og gjør det akseptabelt, mener konsernsjef Bård Mikkelsen.
TJENER PENGER: Det er lave kraftpriser på kontinentet og dårlig tilsig i vannmagasinene her hjemme.Men Statkraft tjener likevel penger, og gjør det akseptabelt, mener konsernsjef Bård Mikkelsen. Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
18. aug. 2009 - 09:09

Statkraft sliter med lave kraftpriser på kontinentet og dårlig tilsig i vannmagasinene her hjemme.

Men konsernet tjener fortsatt penger.

– Urolige markeder

Driftsresultatet for Statkraft i andre kvartal 2009 var på 2 milliarder kroner, mens driftsresultatet for hele første halvår var på 6,65 milliarder kroner. Regnskapsresultatet etter skatt var på 570 millioner kroner i andre kvartal, ned fra 3,2 milliarder kroner i første kvartal.

Helge Lund forteller om Sheringham Shoal på en pressekonferanse på Vækerø 1. april 2009, sammen med Statkraft-sjef Bård Mikkelsen.
Driftsresultatet for Statkraft i andre kvartal 2009 var på 2 milliarder kroner, mens driftsresultatet for hele første halvår var på 6,65 milliarder kroner. Regnskapsresultatet etter skatt var på 570 millioner kroner i andre kvartal, ned fra 3,2 milliarder kroner i første kvartal.HAVVIND: Statkrafts Bård Mikkelsen og StatoilHydros Helge Lund legger fram sine planer om felles havvindpark i Storbritannia tidligere i år. Kjetil Malkenes Hovland

– Det er et akseptabelt resultat gitt de urolige markedene. Det er finanskrise, og uroen har gått over i realøkonomien. Situasjonen har vært utfordrende for mange og også påvirket kraftmarkedet. Det er lavere etterspørsel i kraftkrevende industri både i nordiske marked og på kontinenter. Det gir et press på energiprisene og har vært en utfordring for kraftbransjen. I lys av det sier vi oss fornøyd med tallene, sier konserndirektør Stein Dale i Statkraft til Teknisk Ukeblad.

Mange nye kraftverk

Ved årsskiftet tok Statkraft over to tyske gasskraftverk, 11 tyske vannkraftverk og 40 svenske vannkraftverk fra selskapet E.On, noe som totalt gav en økning i produksjonskapasiteten på 2,8 terawattimer (TWh).

Men inntektsøkningen ble ikke så stor som Statkraft hadde regnet med fordi tyske kraftpriser har sunket kraftig. Gasskraftproduksjonen ble derfor redusert. I tillegg var også tilsiget til Statkrafts norske vannmagasiner dårlig, noe som har gitt lavere vannkraftproduksjon og mindre inntekter enn ventet.

– Det er et sammensatt bilde. Vi har fått nya aktiva inn gjennom transaksjonen med E.On, som økte produksjonen med 2,8 TWh. Men kraftprisene på kontinentet sank med ca. 35 prosent. Det senket prismarginen innen gasskraft, så den produksjonen er redusert med 1,1 TWh. Den norske vannkraftproduksjonen er nede med 2,1 TWh som et resultat av et tørt første halvår, sier Stein Dale.

– Styrket selskap

Også konsernsjefen i Statkraft mener at selskapet ligger godt an.

– Statkraft har i 1. halvår styrket posisjonen som Europas største innen fornybar energi og lagt grunnlaget for ytterligere vekst. Vi har inngått flere store avtaler om blant annet havbasert vindkraft i Storbritannia og vannkraft i Sørøst-Europa, sier konsernsjef Bård Mikkelsen i en pressemelding.

Produserer mindre strøm

Kraftprisen i Norden har vært omtrent som i fjor. I Tyskland har lavere etterspørsel fra den kraftkrevende industrien senket prisene med om lag 35 prosent. Det har i perioder vært ulønnsomt å produsere gasskraft i Tyskland.

Statkraft produserte til sammen 27,3 TWh strøm i 1. halvår, mot 27,7 TWh i samme periode året før. Driftsinntektene økte med 8 prosent, først og fremst på grunn av byttehandelen med E.On.

– Hva forventer dere framover?

– Kraftprisene første halvår på Nordpool er omtrent de samme som i fjor. Men de tyske prisene har gått betydelig ned. Men vi ser at nå i august er kraftprisen kontinentalt omtrent på linje med det vi ser i Norden, og prisene har flatet noe ut. Vi fikk noen positive tall fra Tyskland og Frankrike denne uken, men det er fortsatt stor usikkerhet i markedene. Ser du på utflatingen, kan det kanskje gi indikasjoner på at vi har nådd en bunn, sier konserndirektør Stein Dale.

Stor industrikraftavtale

Statkraft trekker fram flere viktige avtaler de har gjort dette halvåret. Boliden Odda har inngått to langsiktige kraftavtaler med Statkraft. Fra 2009-2030 skal Statkraft levere om lag 20 TWh strøm i det som er den største industrikraftavtalen for selskapet siden 1998.

Statkraft eier kraftanlegg i Tyssedal som nå er leid ut til AS Tyssefaldene. Statkraft overtar Bolidens 39,88 prosent i Tyssefaldene og eier nå 60,17 prosent. Resten eies av Eramet.

Statkraft har begynt å levere kraft til Ortviken Pappersbruk, eid av den svenske papirprodusenten SCA. Statkraft og SCA har avtale om kraftleverande på 500 GWh i året i ti år.

Tyrkia, Italia og Frankrike

Statkraft har også overtatt 95 prosent av aksjene i Yesil Enerju i Tyrkia, og får rettene til seks vannkraftprosjekter med produksjonskapasitet på 2 TWh i året.

Statkraft bygger også en solpark til 120 millioner kroner i Italia, som Teknisk Ukeblad har skrevet før: Les saken her

Statkraft har også etablert et kontor i Lyon i Frankrike, siden franske vannkraftkonsesjoner skal ut på anbud i årene fram mot 2030.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.