OLJE OG GASS

Akers plattform er for ustabil

Gjøas skrogkonstruksjon er underkjent av DNV.
Gjøas skrogkonstruksjon er underkjent av DNV. Bilde: Anders J. Steensen
Ole K. Helgesen
6. mai 2010 - 10:00

I går skulle slepet av den halvt nedsenkbar produksjonsplattformen ut til Gjøa-feltet starte. Men nå må den legges inn til kai etter at Det Norske Veritas underkjente konstruksjonen.

– Det er oppdaget et behov for forsterkninger i skroget slik at den kan stabiliseres raskere i en ekstrem situasjon. Derfor må vi ta den inn til kai, sier Ole Anders Skauby, som er Statoils informasjonssjef for Gjøa-prosjektet.

Les også: Grønne Gjøa klar for havetFlere skott

Han forteller at er nødvendig å dele rommene i de fire plattformbena med flere skott. Dette vil gjøre det lettere å gjenopprette stabiliteten dersom det går hull i et av bena og vann strømmer inn.

– Regelverkets krav til ballastering var ikke oppfylt, sier Skauby.

– Hvorfor ble ikke dette oppdaget tidligere?

– Vi kunne ønske det ble oppdaget tidligere. Dette kom fram etter simulerte beregninger som er en del av det rutinemessige verifikasjonsprogrammet som pågår under konstruksjonsperioden. Vi vet ikke hvorfor det ble oppdaget først nå.

– Hvem er det som har gjort feil?

– Jeg har ikke lyst å si noe om hva som er årsaken til dette. Nå konsentrerer vi oss om å få gjort de nødvendige endringene.Fire til seks uker

Som følge av ombyggingsarbeidet blir utslepet fra Stord til feltet blir forsinka med mellom fire og seks uker. Ifølge Skauby blir det nå gjort arbeid som skulle vært gjort ute på feltet, mens Gjøa ligger ved kai hos Aker Solutions på Stord.

– Derfor vil produksjonsstart på Gjøa-feltet fortsatt kunne skje i løpet av fjerde kvartal i år.Stort prosjekt

Olje- og gassfeltet Gjøa ligger i blokkene 35/9 og 36/7 i den nordlige delen av Nordsjøen. Feltet ble påvist i 1989. Reservene er beregnet til 82 millioner fat olje og kondensat og 40 milliarder kubikkmeter gass. Gjøa, inkludert satelittutbyggingen Vega, er i dag det største prosjektet i Nordsjøen.Statoil er operatør for utbyggingen av Gjøa, mens GDF SUEZ E&P Norge overtar operatørskapet ved produksjonsstart. Gjøa bygges ut med en halvt nedsenkbar produksjonsplattform og f m brønnrammer på havbunnen.

Elektrifisering

Gjøa blir Statoils første flytende plattform som får strøm fra land. En kraftkabel fra det nye kraftverket på Mongstad skal forsyne plattformen med elektrisitet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.