Flytende havvind i USA

Aker Solutions utfordrer Equinor på flytende havvind

Aker Solutions utfordrer Equinors lederrolle på flytende havvind, og vil bygge verdens største flytende havvindpark i California.

Dette er Aker Solutions og Principle Power sin løsning for flytende havvind.
Dette er Aker Solutions og Principle Power sin løsning for flytende havvind. (Foto: Foto Principle Power )

Aker Solutions utfordrer Equinors lederrolle på flytende havvind, og vil bygge verdens største flytende havvindpark i California.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Equinor har lenge vært verdensledende på flytende havvind. Selskapets flytende havvindpark i Skottland er den eneste i sitt slag, og med 2,3 milliarder kroner i statsstøtte fra Enova ligger alt til rette for elleve nye flytende Equinor-møller på Snorre- og Gullfaks-feltet i 2022.

Men nå utfordres Equinor av Aker Solutions, som ikke vil være noe dårligere. I fjor inngikk selskapet et partnerskap med flere andre, med mål om å sette opp mellom 10 og 15 flytende havvindmøller utenfor kysten av California.

Lykkes de, vil parken bli større enn den Equinor planlegger i Nordsjøen.

Les også

Blir større enn Hywind Tampen

– Vår plan er å sette opp turbiner på 10-12 megawatt, sier Hans Petter Øvrevik, sjef for Aker Solutions' satsing på offshore vind.

Det vil gi en park i størrelsesorden 100 til 150 MW, langt større enn Equinors Hywind Tampen på 88 MW.

Dette er Aker Solutions konsept

  • Intensjonsavtale om å sette opp 10-15 turbiner 40-40 kilometer utenfor kysten av Humbolt Bay i California.
  • Blir USAs første og verdens største flytende havvindpark på 100-150 MW.
  • Baserer seg på teknologi med halvt nedsenkbare moduler, og en plattform med tre pongtonger.
  • Skal bruke turbiner på mellom 10 og 12 MW. I dag er 8 MW det vanlige.

Dermed kan Equinors prestisjeprosjekt bli slått både i størrelse og strømproduksjon nesten før det har startet. For Aker Solutions ser for seg oppstart allerede i 2025, bare tre år etter at Hywind Tampen etter planen skal gå online.

Der Equinor satser på sin egenutviklede Hywind-teknologi, en flyter bestående av et dypt understell i betong, arbeider Aker Solutions med en løsning er en halvt nedsenkbar plattform med tre bein, som stabiliserer tårn og turbin.

Konseptet er utviklet av amerikanske Principle Power, som Aker Solutions også har eierandeler i. Øvrevik peker på flere fordeler med det nye understellet.

– Vi investerte i Principle power fordi vi har tro på dette konseptet som det mest kostnadseffektive, skalerbare og moderne i markedet. Det at understellet ikke stikker så dypt, har flere fordeler. For det første kan det brukes både på relativt grunt vann, og på nesten ubegrensede dyp. Og for det andre vil den være enkelt å trekke inn til kommersielle kaianlegg både ved installasjon av turbin, og ved behov for større vedlikehold, forklarer Øvrevik til TU.

At plattformen har tre ben og ikke fire, skyldes det enkle faktum at det er den rimeligste måten å lage en stabil halvt nedsenkbar flytekonstruksjon.

Les også

Størst i verden

Aker Solutions ble først involvert i det amerikanske prosjektet i i 2017. Da ble industrien invitert til å levere tilbud på å bygge ut en flytende offshore vindpark utenfor Humboldt Bay i California. Vinneren var et konsortium bestående av Aker Solutions, Principle Power, EDP Renewables og en lokal aktør.

Siden har teknologien til Principle Power blitt ytterligere utviklet, og i juli var det første fullskala understellet ferdig konstruert i La Coruña nord i Spania. Her setter Principle Power for tiden opp en demo-park med tre flytende møller, på til sammen 25 MW.

Om parken i California blir realisert, vil det være den første havvindparken i USA som bygges med flytende fundamenter. Det er allerede flere store bunnfaste parker under utbygging på USAs østkyst, mens denne altså ligger i vest.

Fenomenale vindforhold

– Vindforholdene er fenomenale på USAs vestkyst. Det er av de beste i verden. I tillegg er det relativt brådypt, og sokkelen raser raskt ned mot 7-800 meters dyp. Det er årsaken til at man trenger flytende turbiner, forklarer Øvrevik.

– Hvorfor vil dere sette opp turbiner på opptil 12 MW?

– Det er neste generasjons turbiner. Havvindparkene som bygges ut i dag bruker gjerne 8 MW turbiner. Men det som er viktig for å drive ned kostnadene for offshore vind, og spesielt flytende, er å få mer kraft ut av hver stasjon. Da er store turbiner viktige, sier Ørevik.

Les også

Ber underleverandørene satse på havvind

– Er det aktuelt å få med seg norske underleverandører?

– Det ser vi absolutt potensiale for. Det er sentralt at norske leverandører utvikler kompetanse som er relevante for disse prosjektene. Kompetansen fra norsk olje og gass er veldig overførbar, men man må splitte kompetansen slik at den er mer relevant for kundene i offshore vind. Dette handler om kunder og utviklere som ikke nødvendigvis er kjent med leverandørkjeden.

– Du mener at norske leverandører bør lage egne enheter som driver med offshore vind?

– Ja, og at man utvikler de løsningene man har og gjør dem relevante for offshore vind, sier Øvrevik.

Kan også etableres i Norge

Mens man innen offshore vind må lage mange enheter som skal være kostnadseffektive å produsere og installere, har man innen olje- og gass ofte få, men skreddersydde løsninger med mye tilpasninger til det enkelte felt.

– Hva med norsk sokkel? Er det aktuelt for Aker Solutions å bygge flytende anlegg også her?

– Definitivt, ja. Det som gjør California interessant for Aker Solutions er at vindforholdene er blant de beste i verden. Men det har vi også i Norge. I tillegg har Norge et fortrinn med en lokal, velutviklet leverandørkjede med kompetanse på offshore. Så sånn sett ligger ting veldig godt til rette i Norge, sier Øvrevik.

Les også

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå