Equinor satser på havvind i USA

Equinor vil bygge USAs største havvindpark

Equinor har lagt inn bud på å bygge USAs største havvindpark, men må tåle hard konkurranse fra danske Ørsted og EDF Renewables.

Block Island er den første kommersielle havvindparken i USA. Den lille parken på 30 MW ligger i havet utenfor Rhode Island. Equinor planlegger noe langt større.
Block Island er den første kommersielle havvindparken i USA. Den lille parken på 30 MW ligger i havet utenfor Rhode Island. Equinor planlegger noe langt større. (Foto: AP /Michael Dwyer)

Equinor har lagt inn bud på å bygge USAs største havvindpark, men må tåle hard konkurranse fra danske Ørsted og EDF Renewables.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Tyskland og Storbritannia har lenge vært de store markedene for havvind, etterfulgt av blant annet Danmark og Nederland. Men nå kommer USA: Ifølge det amerikanske energidepartementet kan det bli installert 22.000 Megawatt (MW) med havvind i USA de neste ti år, mer enn hva Tyskland planlegger å bygge ut i samme periode.

Statene New York og Massachusetts leder an. Og så seint som i februar lyste New York ut et anbud om å bygge en park på 800 MW med ny havvind, utenfor kysten av delstaten.
Norske Equinor har meldt seg på i konkurransen, men det samme har tre andre konsortier, bestående av blant andre danske Ørsted og franske EDF Renewables.

– Vi vil vite i løpet av våren om vi vinner kontrakten, uttalte Equinors Trine Ulla, under Oslo Offshore Wind Days, før helgen. Når parken står klar i 2023, vil det bli den største i USA.

Bud-bonanza på lisenser

– Jeg har jobbet lenge med dette prosjektet. Det dekker et område på 300 kvadratkilometer, uttalte Ulla til et hundretalls tilhørere. Hun sa at budrunden hadde vært omfattende, og at tilbudet fra Equinor var på over 2500 sider, blant annet med informasjon om hvordan prosjektet kan bidra med fordeler for leverandører i delstaten New York.

Budet handler om å bygge ut en 800 MW park på Equinor sin lisens, kalt Empire Wind, et lisensområde sør for New York, som Equinor skaffet seg tilbake i 2016.

Anbudskonkurransen i New York, er bare et av flere eksempler på at USA nå virkelig satser på havvind. Nylig besluttet guvernøren i New York, Andrew Cuomo, at staten skulle bygge ut 9 GW med havvind innen 2035. Den demokratiske guvernøren er en av dem som ønsker seg en såkalt grønn New Deal i USA, og har satt som mål at all energiforsyningen i New York skal være fornybar innen 2040. Equinor har erfaring med å utvikle og drifte en av de største havvindparkene i Storbritannia, Dogger Bank. Danske Ørsted bygger for tiden verdens største havvindpark utenfor kysten av Yorkshire.

Elizabeth Burdock er daglig leder i i det amerikanske Industrinettverket for havvind.

Liz Burdock, daglig leder i det amerikanske industrinettverket for havvind, sier til Teknisk Ukeblad (TU) at staten New York langt i fra er alene om å satse. Andre stater som satser stort på havvind er New Jersey og Massachusetts. Så seint som i desember var det bud-bonanza da den amerikanske, føderale havetaten (BOEM) lyste ut 3 lisenser for havvind utenfor kysten av Block Island i Massachusetts.

Det skulle gå hele 32 budrunder, spredt over to hele dager, før vinnerne kunne kåres. Og etter å ha budt 135 millioner dollar for en av lisensene, var Equinor et av selskapene som kunne trekke vinnerloddet.

To andre konsortium vant de to andre lisensene til samme pris, slik at den samlede utlysningen til slutt endte på 405 millioner dollar. Til sammenlikning betalte Equinor bare 42 millioner dollar for lisensen de nå har søkt om å få utvikle utenfor New York, da de kjøpte denne i 2016.

USAs vindkraftpotensiale basert på gjennomsnittlig vindhastighet på 90 meters høyde. Det nordøstlige USA og Nord-California-kysten (i rødt) har størst potensial. Grafikk: NREL

– Wow. Vi er helt overveldet av dette resultatet, sa BOEM-direktør, Walter Cruickshank, på pressekonferansen, da 405-millioners-avtalen var klar. Til sammen kan det installeres mer enn 4 GW med havvind på de tre lisensområdene i Massachusetts.

Inviterer norske selskaper

– Vi kommer til å se minst 10.000 til 12.000 megawatt med havvind i USA innen 2035, sier Liz Burdock til TU. Hun sier havvind-satsingen i USA sto stille noen år, men at det nå er i ferd med å ta av.

– Vi har store, grunne områder utnefor østkysten av USA, med sterk vind og kort vei til markedene der elektrisiteten skal brukes, sier Burdock.

Equinors to lisenser ligger utenfor henholdsvis Massachusetts og New York. Grafikk: Equinor

– Vi hadde et par prosjektet som kjørte seg fast for noen år siden, blant annet Cape Wind utenfor Massechusetts, men vi har lært av våre feil og fått erfaringer som vi bygger videre på, sier hun. Hun sier amerikansk industri nå gjerne ser at europeiske selskaper tar del i det voksende markedet.

– Vi trenger erfaring fra hele leverandørkjeden, sier hun. Foreningen hennes mener havvind-industrien har potensial til å skape 36.000 nye fulltidsstillinger i USA de neste ti år.

– Vi vil veldig gjerne har europeiske selskaper over til oss, også norske, sier hun.

Offshore vind i USA

  • Delstatene leder an i utbyggingen av havvind i USA.
  • Energidepartementet mener det kan bli bygd ut 22 GW innen 2030.
  • Staten Massachusetts har planer om å bygge ut 9 GW bunnfast havvind innen 2030.
  • Equinor har to lisenser for utbygging av havvind i USA, og er for tiden i konkurranse om å bygge ut en 800 MW park utenfor New York.

 

 

Equinor har allerede posisjonert seg med to store lisenser, den ene utenfor New York, og nå altså en til utenfor Massachusetts. Lisensen sør for New York, ligger 30 kilometer fra kysten, og kan alene gi energi til en million husstander, ifølge Equinor. Men konkurransen er stor. Mens Equinor bare møtte konkurranse fra fem andre, da de bød på New York-lisensen i 2016, var hele 11 selskaper involvert i budrunden i Massachusetts. I en melding på sine nettsider, skriver selskapet at det har sterk tro på havvind på USAs østkyst.

– Det amerikanske nordøst presenterer Equinor med potensial om å bygge et nytt industrielt knutepunkt for havvind for selskapet, i tillegg til vår posisjon i Storbritannia, sier konserndirektør for nye energiløsninger, Pål Eitrheim, i en melding på Equinors nettsider.

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå