KRAFT

Aker Solutions skal bygge bølgekraftverk

KAN KOMBINERES: Langlee Wave Power flytende konstruksjon kan kombineres med havvind for å kunne utnytte arealet bedre.
KAN KOMBINERES: Langlee Wave Power flytende konstruksjon kan kombineres med havvind for å kunne utnytte arealet bedre. Bilde: Langlee Wave Power
Anders J. Steensen
20. mai 2010 - 10:25
Vis mer

Langlee Wave Power i Asker har utviklet et bølgekraftverk med få bevegelige deler. Kraftverket ligger i en halvt nedsenkbar konstruksjon. hvor selve bølgebevegelse fanges opp i store vertikale paneler eller vinger, som er hengslet i nedkant til plattformskroget. Oppdriften i panelene skal sikre at de er i vertikalposisjon i vannet.Hydraulisk overføring

Panelene går nesten helt opp til havflaten, der hvor bølgebevegelsene er størst. De vil vippe fram og tilbake i takt med bølgene. Bevegelsen overføres via et hydraulisk stempel som er koblet til akkumulator som bygger opp et trykk. Denne akkumulatoren driver igjen en generator for å produsere elektrisk kraft.

Panelene går ikke opp til overflaten, den såkalte splash-sonen. Årsaken er at da reduseres de mekaniske påkjenningene fra mindre bølger og bølger som bryter, noe som kan medføre utmatting i materialene.

ERSTATTER DIESELAGGREGAT: Små bølgekraftverk av denne typen kan erstatte dieselbasert elforsyning i en rekke små eller mellomstore øysamfunn, håper Langlee Wave Power.
SETTES SAMMEN: Flere enheter kan settes sammen for å få til et stort kraftverk. Enheten er 25 x 25 meter i utstrekning og er optimalisert for å ta bølger med 25 meter bølgelengde. Langlee Wave Power

Mangler dekk

Selve skroget er ikke ulikt de halvt nedsenkbare skrogene som finne på oljeplattformer. Forskjellen er at de ikke er utstyrt med dekk. Generatorene er plassert inne i skaftene. Det er dette skroget Aker Solutions skal konstruere.

– For oss er dette første kontrakt innenfor markedet for bølgekraft. Bølgekraft er en annen og spennende energiform og vil utvide vår portefølje for vår virksomhet innen fornybar energi, sier direktør for Engineering og teknologi i Aker Solutions, Valborg Lundegaard.Kommersialisering

– Vi er svært glade for å arbeide sammen med Aker Solutions på dette prosjektet. Vår teknologi virker og sammen kan vi utvikle produktet til å bli kommersielt. sier administrerende direktør Julius Espedal i Langlee Wave Power.

– Vi er svært glade for å arbeide sammen med Aker Solutions på dette prosjektet. Vår teknologi virker og sammen kan vi utvikle produktet til å bli kommersielt. sier administrerende direktør Julius Espedal i Langlee Wave Power. HYDRAULISK GENERATOR: Bølgebevegelsene overføres hydraulsik til en stor akkumulator som utjamner energiforskjellene. Det hydrauliske trykket fra denne akkumulatoren driver generatoren. Langlee Wave Power

Systemet er optimalisert til å virke best mulig i bølgehøyder fra to til seks meter. Den skal også kunne tåle mer ekstreme værforhold. Tanken er å sette sammen flere enheter til et bølgekraftverk. I første omgang skal det bygges en pilotenhet som skal settes opp utenfor Runde. Arbeidet med engineering skal være ferdig i september.Fått utviklingsmidler

Selve skroget lages av store stålrør. Hele konstruksjonen er slik at den kan bygges lokalt verden over. Maks bølgehøyde er 15 meter. Selve konstruksjonen er forankret til sjøbunnen. Flere slike enheter kan settes sammen til store kraftverk. Utviklingen av systemet har blant annet blitt finansiert av Norges Forskningsråd som har gitt 5 millioner kroner i støtte. I tillegg har det gitt betydelige midler via Skattefunnordningen.

Selve konstruksjonen er testet ut ved Universitetet i Ålborg.Til Tyrkia

Langlee Wave Power har tegnet en intensjonsavtale med det tyrkiske energiselskapet Ünmaksan om et bølgekraftverk.

Kontrakten innebærer at kraftverket bygges på lisens i Tyrkia. Totalverdien av kontrakten er på rundt 1 milliard kroner, hvor 60 millioner betales til Langlee Wave Power for selve lisensen.

– Tyrkerne planlegger å bygge en pilot for anlegget. Den er sannsynligvis ferdig før vår pilot i Norge, forteller Espedal. Det norske pilotanlegget sannsynligvis vil være klart neste år.

– Detaljprosjekteringen er ferdig i september. Da kan vi gå ut med forespørsler. Ideen er å bygge enheten i stål. Da kan den bygges hvor som helst. Med en design fra Aker Solutions, får vi en konstruksjon fra et firma som har lang erfaring med å bygge offshorekonstruksjoner og som vet hvilke påkjenninger de utsettes for. Det er viktig for å sikre lang levetid, sier Espedal til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.