INDUSTRI

Aker Solutions kutter flere hundre

Bekrefter kutt.

Fornebu kontoret er en av lokasjonene som blir hardest rammet av Aker Solutions' kutt i den norske subsea-virksomheten.
Fornebu kontoret er en av lokasjonene som blir hardest rammet av Aker Solutions' kutt i den norske subsea-virksomheten. Bilde: NTB scanpix
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
1. sep. 2015 - 10:35

Aker Solutions

  • Aker Solutions har rundt 16.000 fast ansatte i nær 20 land.
  • Rundt 8000 av de ansatte jobber innenfor subsea-virksomheten
  • Omtrent 3 000 av disse er basert i Norge. Resten er i land som Brasil, Angola, Malaysia, USA og Storbritannia.

Kilde: Aker Solutions

Oljeserviceselskapet Aker Solutions kutter flere hundre ansatte, melder Aker Solutions på sine nettsider.

Inntil 500 faste ansatte i selskapets norske subsea-virksomhet må gå. Ansatte ved selskapets kontorer på Fornebu, Stokke, Moss og Tranby blir rammet.

Det er kontorene på Fornebu og Tranby som vil bli tyngst rammet av kuttene, som i stor grad vil ramme ingeniører, etter det Teknisk Ukeblad forstår.

Det var VG/E24 som først meldte om kuttene.

– Mange ingeniører

Selskapet opplyser at endringene skal skje gjennom naturlig avgang, omplasseringer av ansatte til andre deler av selskapet og oppsigelser, opplyser selskapet i en meldingen.

Etter det Teknisk Ukeblad forstår skal september brukes til å få et mer klart bilde av hvordan prosessen skal løses. Det kan bli aktuelt å gå til oppsigelser i slutten av september for selskapet.

– Veldig mange ingeniører vil bli rammet av dette, av de 500 er størstedelen ingeniører, sier konserntillitsvalgt Atle Teigland i Aker Solutions til Teknisk Ukeblad.

Les også: Aker-topp om oljekuttene: Nå vil jeg kanskje provosere en del av mine ansatte

 «vedvarende lavt aktivitetsnivå»

Årsaken til kuttene er «vedvarende lavt aktivitetsnivå i markede», ifølge meldingen fra selskapet.

– Oljeselskapene reduserer sine investeringer og utsetter enkeltprosjekter, og det har ført til en markant nedgang i aktiviteten i det norske oljeservice-markedet det siste året, sier Per Harald Kongelf, sjef for Aker Solutions i Norge i meldingen.

– Det er derfor blitt nødvendig å tilpasse kapasiteten i deler av virksomheten vår, uttaler han videre.

Les også: Fredrik har søkt 50 jobber uten å lykkes

– Brutalt

Det ble i dag morges holdt allmøter ved de berørte Aker Solutions-kontorene.

– For de som fikk den informasjonen på allmøtene som ble holdt rundt i Norge, er dette et sjokk. Det er brutalt at selskapet skal nedbemanne med såpass mye folk, sier Teigland til Teknisk Ukeblad.

Han legger til at de tillitsvalgte lenge har vært involvert.

– De tillitsvalgte har vært med i prosessen en god stund. Vi har fått påvirke og forsøkt å finne alternative løsninger, sier Teigland.

Svært kvalifiserte folk

– I denne bransjen er vi oppmerksomme på at nedbemanning kan ramme oss. Likevel er det tøft for de som får beskjeden og det er tøft for de som skal formidle beskjeden, sier han.

– I tillegg er dette et tap av verdi for selskapet, ut over det menneskelige. Det er et tap å måtte gi fra seg svært kvalifiserte folk, sier han.

Store prosjekter mot slutten

– Jeg tror volumet var overraskende, sier Åsmund Knutsen, som er konserntillitsvalgt for funksjonærene i Aker Solutions.

Han forteller at nyheten kom som et sjokk for mange, til tross for at de over lengre tid har sett at aktiviteten har gått ned og at konkurrenter har måttet nedbemanne,

– Situasjonen i Aker Solutions nå er at man fortsatt har mye å gjøre. Mange av de som blir overtallige har per dags dato sikkert mye å gjøre. Sånn sett oppleves situasjonen sikkert som litt absurd for noen, men tingene går fort nedover, her handler det om å være ute i tide, slik at man ikke har masse ledige ressurser når arbeidet bortfaller, sier han,

Han viser til at det er flere store prosjekter som går mot slutten ut over høsten for Aker Solutions.

Ingeniørorganisasjonen Nitos hovedtillitsvalgte i Aker Solutions, Marius Gjære, ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt og viser til selskapets pressemelding.

Aker-sjef: Vil kanskje provosere enkelte

Subsea-kuttene til Aker Solutions kommer i tillegg til en rekke andre kutt tidligere, blant annet i vedlikeholds- og modifikasjonssegmentene (MMO) deres.

MMO-sjef i Aker Solutions, Tore Sjursen, fortalte for ett års tid siden under konferansen Offshore drift og vedlikehold at det var behov for å effektivisere sine egne ingeniører.

– Nå vil jeg kanskje provosere enkelte – ikke minst en del av mine ansatte. Kan noe av problemet være antallet ingeniører i seg selv? Vel anvendt ingeniørkompetanse har kapasitet til å gjøre livet enklere for veldig mange. Dessverre kan det også være motsatt, sa Sjursen.

– Er alt vi gjør verdiskapende, eller er det bare «nice to have»? I enkelte funksjoner bør kanskje antallet ingeniører reduseres. Kanskje vi klarer oss uten, spurte han videre .

Fryktet kutt

I sommer fortalte Norges-sjef for Aker Solutions Per Harald Kongelf til Teknisk Ukeblad at de fortsatt måtte vurdere situasjonen i markedet før de kunne si noe om kutt.

Jeg frykter ingenting. Det er et håp om å jobbe med effektiviteten vår slik at vi kan løfte flere prosjekter. Det er det som er hovedmålet og inspirasjonen. Greier vi å få til dette raskt nok, så er jeg ganske optimistisk på vegne av denne industrien, fortalte Kongelf.

– En joker er selvfølgelig oljeprisen. Ingen av oss kan spå. Men langsiktig og fundamentalt har vi tro på denne industrien.

Han sa også at han ikke mente det var noen krise i industrien, selv om han innrømmet at det var en krevende situasjon.

– Samtidig er det klart at det for den enkelte, for ansatte og familie, så er det en krise. Når det i økende grad har blitt flere som har mistet jobben, så oppleves det ute i samfunnet i økende grad som en krise.

Les også:

80.000 tonn plattform fra hele verden skal pusles sammen under tidspress  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.