INDUSTRI

Aker Carbon Capture økte inntektene 99 prosent i første kvartal

Skal fange 19 millioner tonn karbondioksid i året innen 2025.

Sementfabrikken Norcem i Brevik. Her skal CO2 fra produksjonen lagres med Aker Carbon Captures teknologi fra og med 2024, hvis alt går etter planen.
Sementfabrikken Norcem i Brevik. Her skal CO2 fra produksjonen lagres med Aker Carbon Captures teknologi fra og med 2024, hvis alt går etter planen. Foto: Aker Carbon Capture
Marius ValleMarius ValleJournalist
26. apr. 2023 - 08:55

Aker Carbon Capture melder om fremgang i sine prosjekter i første kvartal – og en økning i inntektene på 99 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Selskapet har som mål å sikre kontrakter som sørger for fangst av til sammen ti millioner tonn CO2 per år innen utgangen av 2025, skriver de i en pressemelding.

Inntektene endte på 287 millioner kroner, og selskapet gikk ut av kvartalet med 1,3 milliarder kroner på bok. Resultat før avskrivninger (EBITDA) var et underskudd på 51 millioner kroner i første kvartal, opp fra et underskudd på 61 millioner kroner i samme periode i fjor.

Selskapet tilskriver de økte inntektene fremgang i pågående hovedprosjekter og FEED-prosjekter, samt CO2-Hub-prosjektet med Elkem. Brevik CCS og Twence CCU. 

Nye avtaler

I pressemeldingen skriver selskapet at deres kommende karbonfangsprosjekter Brevik CCS og Twence CCU er Europas mest modne karbonfangsprosjekter. Begge er under bygging. 

I tillegg har de signert intensjonsavtaler med en ikke navngitt kunde for to såkalte «Just Catch»-anlegg, som er karbonfangstløsningen for små og mellomstore anlegg. I tillegg har Aker Carbon Capture levert FEED- og pre-FEED-studier for to britiske CCS-prosjekters som nå ligger an til å få offentlig støtte i Storbritannia. De er involvert i flere andre europeiske prosjekter.

Selskapet melder også om flere fremskritt i sin forsknings- og utviklingsaktivitet, blant annet gjennom økt energieffektivitet, redusert fotavtrykk og færre moduler. En FoU-prosjekt for membranbasert separasjon av CO2 under trykk ble gjennomført.

Dette er Orca-anlegget på Island, hvor Climeworks fanger CO2 fra luft. Her får et internasjonalt TV-team instruksjoner av selskapets islandske guide, Bryndis Nielsen, om hvor de får lov til å filme.
Les også

– Dette er nærmest en slags air condition for naturen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.