ENERGI

Aker BP skal investere seks milliarder i Nordsjøen

Selskapet mener planene viser hvordan de midlertidige skatteendringene for oljenæringen skaper aktivitet.

Trine- og Trell-feltene skal kobles til eksisterende infrastruktur i Alvheim-området i Nordsjøen.
Trine- og Trell-feltene skal kobles til eksisterende infrastruktur i Alvheim-området i Nordsjøen. Illustrasjon: Aker BP
10. aug. 2022 - 14:22

Aker BP leverte onsdag sin utbyggingsplan for oljeprosjektet Trell og Trine, som skal produsere olje fra 2025. Selskapet skal i år levere totalt 15 planer.

Trell og Trine-prosjektet i Nordsjøen innebærer investeringer på nær seks milliarder kroner, skriver E24 og Dagens Næringsliv.

Produksjonsstart er planlagt til første kvartal 2025. Selskapet ser for seg å hente ut 25 millioner fat oljeekvivalenter gjennom prosjektet.

Ett av 15 prosjekter

For Aker BP er dette ett av 15 prosjekter som selskapet styrer eller er partner på, som leveres inn til myndighetene i år. Totalt venter selskapet å investere 150 milliarder kroner i utbygginger i løpet av 2020-tallet.

Les også

Ifølge Aker BP vil utbyggingen utnytte den forlengede levetiden som er planlagt for Alvheim-feltet, øke produksjonen og redusere både enhetskostnadene og CO2 per fat. De estimerer at  olje fra Trell og Trine vil ha utslipp fra produksjonen på 0,3 kg CO2 per fat. 

– Trell & Trine er den tredje PUD-innleveringen i Alvheim-området på ett år, etter Frosk og Kobra East & Gekko (KEG), og forsterker en suksesshistorie på Alvheim som vi og våre partnere kan være stolte av, sier administrerende direktør i Aker BP, Karl Johnny Hersvik i en melding.

Skryter av skatteendringer

Selskapet skriver i meldingen at de tre PUD-innleveringene i Alvheim området er også gode eksempler på hvordan de midlertidige endringene i petroleumsskattesystemet, som ble vedtatt i juni 2020, bidrar til å skape aktivitet på norsk sokkel.

Funnene Trell og Trine befinner seg 24 kilometer øst for Alvheim produksjonsskip (FPSO).

Utbyggingen av funnene planlegges med tre brønner og to nye undervannsinstallasjoner (manifolder) som knyttes til eksisterende infrastruktur på East Kameleon og videre til Alvheim produksjonsskip. Den ene av de tre brønnene er Trell Nord, som ennå ikke er påvist, men som har stor funnsannsynlighet.

Alvheimfeltet består av strukturene Kneler, Boa, Kameleon og East Kameleon, samt i senere tid strukturene Viper-Kobra og Gekko-funnet. Alvheim-området inkluderer satellittfeltene Bøyla, Vilje, Volund og Skogul. Alle feltene produseres via Alvheim FPSO, som ble satt i drift 8. juni 2008.

Da Alvheim-utbyggingen ble besluttet, var de utvinnbare ressursene anslått til i underkant av 200 millioner fat. Siden da har det blitt produsert nærmere 550 millioner fat fra Alvheimområdet, heter det i meldingen fra Aker BP.

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.