OLJE OG GASS

Advokater holder nedbemanningskurs på oljemesse

Merker pågang etter oljekuttene.

Nedbemanningskurs er en av postene på programmet under OTD på Sotra.
Nedbemanningskurs er en av postene på programmet under OTD på Sotra. Bilde: Hardy, Roger
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
15. okt. 2014 - 12:57

SOTRA: I dag starter leverandørindustriens store oljemesse OTD (Offshore Technology Days 2014) i på Sotra utenfor Bergen.

Med programtitler som «nedbemanninger» og «Norsk kontinentalsokkel 2015 død eller levende», er det liten tvil om at de dystre tidene i deler av leverandørindustrien har satt spor.

– Tidene nå er ganske usikre. Det er mange ulike signaler man får. På den ene side har du Statoil som varsler 30 prosent kutt i kostnader, på den andre siden har du nyheten om Lundins kjempefunn i Barentshavet. Det er et stort behov for informasjon om alle eventualiteter, sier daglig leder Peter N. Keilen i OTD.

Les også: Disse selskapene benytter nedgangstider i oljebransjen til å ansette

Frykter oppsigelser

Fem prosent av de over 500 selskapene som stiller ut på OTD svarer at de frykter at de må gjennomføre oppsigelser i 2015.

Det kommer frem i en undersøkelse som arrangøren har gjennomført.

– Det gir et godt bilde av hva leverandørindustrien tenker, mener han.

Advokater merker pågang

Nedbemanningsseminaret er det advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig som står for. De merker økt pågang både fra virksomheter og ansatte etter kuttene som rammer leverandørindustrien.

– Beslutningene som tas i en nedbemanningsprosess vurderes fra to forskjellige ståsted, fra arbeidsgivers og fra arbeidstakers ståsted. Det er ikke sjelden at partene har forskjellig syn på de beslutningene som må tas. Selv om det er arbeidsgiver som tar beslutningene, stiller arbeidsmiljøloven ganske strenge krav til arbeidsgivers vurderinger og fremgangsmåte, sier Silje Remøy, senioradvokat i Simonsen Vogt Wiig.

Hun forteller at arbeidstakere som tar kontakt gjerne har en følelse av å ikke bli rettferdig behandlet av arbeidsgiver.

Dette er gjerne arbeidstakere som er midt oppe i nedbemanningsprosesser og som har spørsmål om egne rettigheter.

– Det kan være arbeidsgivere som ikke ønsker å gå ut med relevant dokumentasjon på prosessen eller at det ikke finnes noen dokumentasjon, forteller hun. I sistnevnte tilfelle blir den enkelte ansatte sine muligheter til selv å vurdere om arbeidsgivers vurderinger er saklige svært vanskelig.

Les også: Nå har trollmannen i Lundin gjort det igjen

Mange fallgruver

For bedrifter er nedbemanningsprosesser fulle av potensielle fallgruver.

Advokaten advarer bedrifter mot å gå i gang med nedbemanningsprosesser før de har full oversikt over kravene som stilles til arbeidsgivere.

– Det som er spesielt i slike prosesser er at dørene lukkes litt etter hvert som prosessen skrider frem. Gjøres det feil i forhold til en vurdering, kan det bli vanskelig å reparere disse i etterkant. Spesielt viktig er å låse utvelgelseskriteriene i protokoller før selve utvelgelsen av ansatte skjer, forteller hun.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Arbeidsgiver har bevisbyrden

Arbeidsgiver må legge til grunn saklige kriterier for utvelgelsen av de ansatte. I tillegg er det viktig at kriteriene er forståelige og brukes konsekvent.

– Arbeidsgiver vil få god drahjelp i saklighetsvurderingen dersom en kommer til en enighet med de tillitsvalgte om hvilke kriterier som skal legges til grunn for utvelgelsen, sier hun.

– Husk at til syvende og sist er det arbeidsgiver som har bevisbyrden og må kunne dokumentere alle deler av prosessen, sier hun.

Hun legger til at de ansatte som vurderes oppsagt må få tilstrekkelig informasjon til å i alle fall kunne forstå arbeidsgivers beslutninger.

– Om arbeidstaker da sier seg enig med arbeidsgiver er en annen sak, men vår erfaring er at dialog og innsyn hindrer mange tvister.

Les også: Yme har stått forlatt i over to år. Nå skal 100 mann klargjøre skrotingen

– Trenger hjelp

Nito-advokat Erlend Aarsand mener mange bedrifter trenger advokathjelp for å opptre ryddig i tiden som er nå.

– Det er mye nedbemanninger for tiden. Arbeidsgivere trenger juridisk bistand og opplæring for å kunne gjennomføre kvalitetssikrede nedbemanningsprosesser. Oppsigelsesprosesser styres av mange bestemmelser i lovverket og tariffavtalene. Det er blant annet en rekke rettslige krav til innholdet i drøftelsene med tillitsvalgte og til enkeltmedarbeidere som blir rammet.  Det er mange komplekse avveininger og hensyn som må tas i masseoppsigelsessituasjoner, sier Aarsand.

De mener mange bedrifter gjennomfører prosessene for raskt og at de kanskje ikke kjenner alle kravene som skal oppfylles.

– Dette kan innebære at det blir uro i virksomhetene som rammes. Det kan også føre til en feil utvelgelse av overtallige, og virksomheten risikerer uro og tvister i etterkant.

Han legger til at for dårlig gjennomførte nedbemanningsprosesser også kan innebære at arbeidsmiljøet blir dårligere, og ansatte slutter som ikke er overtallige.

– Masse forretningsmuligheter

Keilen i OTD mener det er store muligheter for norsk leverandørindustri til tross for de massive kuttene på norsk sokkel. Han peker på markedene i utlandet.

– Det diskuteres også masse forretningsmuligheter her. Vi ser at det stadig kommer flere internasjonale delegater til OTD for å møte mangfoldet av den norske leverandørindustrien, sier han.

– Det totale bildet er at det er en kjempeoptimisme i industrien, mener han.

De har et rekordstort antall utstillere og venter rekordbesøk på messen.

Les også:

Derfor er oljeprisen i fritt fall

Dette tjener de norske oljetoppene

På 80 dollar fatet er faren stor for at det kun er Sverdrup som blir bygget ut  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.