IT

– 80 prosent bedre ytelse per watt

Intels sjef for Datacenter Platform Engineering Group, Lisa Graff, med waferen til den nye Xeon E5-brikken.
Intels sjef for Datacenter Platform Engineering Group, Lisa Graff, med waferen til den nye Xeon E5-brikken. Bilde: Dag Yngve Dahle
Stein Jarle Olsen
7. mars 2012 - 09:30

HANNOVER: Intel anslår at antallet nett-tilkoblede enheter vil vokse til 15 milliarder frem til 2015, og at datatrafikken over internett vil øke til over 1000 exabytes årlig. En exabyte er det samme som en milliard gigabyte.

Takk-prosessor

Det gir større behov for serverkapasitet, tror Intel, noe som vil gi deres nye Xeon E5-prosessorer innpass.

Disse er det Intel selv kaller ”takk” på deres tikk-takk-rytme – en forbedring av en eksisterende arkitektur uten nye produksjonsmetoder.

Sandy Bridge, som E5 er en del av, produseres fortsatt med en 32 nm-prosess, mens kommende Ivy Bridge skal produseres med en 22 nm-prosess.

Les også: Slik skal ultrabookene bli bedre

Her er ultrabooken for businessbrukerne

Stor forbedring

Xeon E5 har opptil åtte kjerner, opptil 20 MB cache og opptil fire kanaler for DDR3-minne hver. Intel hevder selv at ytelsen i mange tilfeller skal være så høy som 80 prosent bedre per watt enn forrige generasjon.

Det har Intel oppnådd blant annet ved å gjøre tre ting – de har integrert den såkalte I/O-delen, altså signalgangen mellom prosessoren og omverdenen, i selve prosessoren.

I tillegg har de innført støtte for PCI Express 3.0 i I/O-delen, og sammen gir dette lavere forsinkelse og responstid og høyere båndbredde.

Direktecaching

Prosessorens mellomlager (cache) har også fått en liten overhaling.

Nå kan inn-ut-operasjoner gjøres direkte fra cache, noe som gjør at systemminnet kan forbli i ”dvalemodus” lenger, og dermed reduseres både strømforbruk og forsinkelser.

Dimmer lyset

Intels nye instruksjonssett Advanced Vector Extensions skal ifølge selskapet selv doble flyttallsytelsen, mens selskapet har jobbet intenst med å redusere strømforbruket over hele arkitekturen.

Stikkordet er intelligent.

– Det er som om du har et hus som alltid vet hvilket rom du befinner deg i og dimmer lysene etter behov i det rommet og alle andre rom, sa Lisa Graff, direktør for Intels Datacenter Platform Engineering Group.

Les også: – 12 timers batterilevetid bør være overkommelig

Her er Intels mobiltelefon

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.