MOBIL

8 julegavetips til mobildingser

Her får du noen tips til julegaver du kan kjøpe til den som allerede har smarttelefon - uten å blakke deg.

Marius ValleMarius ValleJournalist
26. nov. 2012 - 15:15

Foto: Bart FieldsCC BY 2.0

Jula nærmer seg, og det er på tide å tenke på hva du skal kjøpe til familie og venner. Det kan selvsagt tenkes at du gjerne skulle kjøpt en splitter nye Samsung Galaxy Note II eller iPhone 5 til alle sammen. Men ærlig talt er det de færreste av oss som har slike budsjetter å slå i bordet med. 

Det er heldigvis mange andre smarte gaver du kan diske opp med som koster langt mindre. Her er noen tips:

iTunes-gavekort

Kjenner du en med iPhone eller andre iOS-produkter? Da kan et iTunes-gavekort være en flott liten gave. Et slik gavekort løses inn i iTunes, og lar mottakeren bruke hele beløpet på apper, musikk eller annet som selges her.

Kortene får du i størrelsene 150 kroner, 250 kroner, 500 kroner, og 1000 kroner. Bare vær klar over at det ikke nytter å sende slike gavekort til folk bosatt i andre land, da de må løses inn i samme land som de er kjøpt.

Kortene kjøper du hos Apple. De finnes også i forskjellige kiosker og butikker.

Det kan for øvrig være greit å vite at det også er mulig å gi vekk apper i gave. Du betaler, og mottaker laster ned. Så når du sitter der på julaften og har glemt å kjøpe julegave til tante Oddrun, er det bare å sende for eksempel Grand Theft Auto 3 i hennes retning.

Det er forresten også mulig å kjøpe gavekort til Wimp (3, 6 eller 12 månder) eller Spotify (1, 3, 6 eller 12 månder) dersom du heller vil gi vekk musikk.

Håndfri og mobilholder

Det er mange av oss som kjenner en som til stadighet prater i telefonen når hun (eller han) kjører bil. Ikke bare er det faktisk ikke lov (boten er på 1300 kroner), men det tar også oppmerksomheten bort fra veien. Det kan, som vi vet, få fatale følger.

Ingen ønsker seg en skjennepreken til jul. Men kjøper du en håndfriløsning kan det hende at synderen tar seg sammen og retter mer fokus på veien, og mindre på mobilen.

En håndfri vi gjerne anbefaler er Supertooth HD-W, som i skrivende stund koster ned mot 800 kroner. Denne klipses fast i solskjermen på bilen, og kobler seg til mobilen trådløst med håndfri.

Om dette er i meste laget finnes det et stort utvalg trådløse håndfrier du fester på øret til noen få hundrelapper. Et eksempel er Nokia BH-217, som også har en smart holder som kan festes i bilen. Koster rundt 300 kroner.

Husk også på at mobilen må være fastmontert. En universalholder koster noen tikroninger på butikker som Clas Ohlson eller Biltema.

Mobilbeskytter

Kjenner du en som støtt og stadig ødelegger mobilen sin? Da kan du med fordel spandere en mobilbeskytter på ham denne julen.

Du får kjøpt en rekke forskjellige deksler og andre løsninger som bekytter telefonen når uhellet først er ute. Det gjør at telefonen gjerne overlever det fallet i bakken uten å gå i tusen knas.

En løsning vi har testet heter G-Form, og har beskyttende skumgummi som tar av for slag. Koster litt over 300 kroner.

Om det er barna som stadig tar knekken på telefonen, kan et Fisher-Price-deksel være en god løsning, siden dette beskytter mot slag så vel som søl. Denne løsningen koster rett under 200 kroner.

Pulsbelte

Flere og flere bruker mobilen til trening. En treningsapp kan gi øktene en ny dimensjon, siden mobilen har innebygget GPS. Det gjør det enkelt å holde oversikten over hvor du har beveget deg og hvor raskt det har gått.

Har du i tillegg et pulsbelte kan mobilen brukes til å holde oversikten over kondisjonsutvikling og hvor du ligger i puls under trening. Alt sammen lagres i appen du bruker.

Vi har tidligere testet både pulsbeltet Polar H7, og Polars treningsapp Beat for iPhone, som fungerer helt supert. Selve pulsbeltet koster rundt 700 kroner, men fungerer kun sammen med iPhone 4S og 5.

For den som har en Android-telefon finnes det en rekke forskjellige pulsbelter med Bluetooth, og en god del forskjellige treningsapper å velge mellom.

LES OGSÅ: Treningsapp eller pulsklokke - hva er best?

Ekstra batteri

Kjenner du noen som trenger litt ekstra energi? Ikke kast bort penger på kosttilskudd. Kjøp heller et ekstrabatteri som kan lade mobil, iPod og andre dingser når strømbehovet er prekært.

En slik sak er kort sagt et batteri du lader, og som står klart til å lade mobilen din om det skulle knipe. Dette kan være supert å ha i vesken den dagen du står der og trenger å ringe. Men det gjelder selvsagt å huske på å lade den bærbare batteriladeren.

Vi har testet et par løsninger, inkluder Nokias batteripinne DC-16 (ca 200 kroner), og Samsungs kraftige variant som lader mobilen fire ganger (ca 600 kroner).

Trykkskjermhansker

Du kjenner sikkert noen som oppdaterer Facebook oftere enn det strengt tatt er behov for. Sjansen for at denne personen ofte fryser på fingrene i vinterhalvåret er sannsynligvis stor. Og desto større er sjansen for at personen vil få glede av et par hansker som gjør at du kan skrive på skjermen.

Det finnes en rekke forskjellige varianter på markedet, og du kan antakelig finne slike i din nærmeste velutstyrte mobilbutikk.

En variant vi har testet er nederlandske Mujjo sine hansker, som koster i underkant av 200 kroner (pluss frakt).

NFC-startpakke

Ekte nerder har mobiltelefoner med den nyeste og mest aktuelle teknologien. Så du kommer selvsagt ikke til å forsøke å kjøpe en mobiltelefon til denne personen. Men om vennen din har en nyere Android-telefon eller en Windows Phone 8-telefon er det stor sannsynlighet for at den har NFC innebygget. 

Dette åpner for en hel del nerdete gleder, som for eksempel å lage mer eller mindre nyttige NFC-merker med alt fra korte beskjeder til automatisk pålogging på trådløse nettverk.

Sjansen er derfor stor for at din venn nerden kommer til å sette pris på en startpakke med NFC-merker han eller hun kan programmere med mobilen. Vi har testet ut slike merker, som du får for rundt 200 kroner. Men vær rask - disse må du sannsynligvis bestille fra utlandet.

Og pass endelig på at mottakeren har en NFC-telefon.

Digert minnekort

De fleste av oss setter pris på å ha så mye minne som mulig på telefonen. Et minnekort på 32 eller 64 GB kan dermed være den perfekte julegaven til den som fyller telefonen med bilder, video, spill og apper.

Et Micro-SDXC-minnekort med 64 GB koster i dag fra 400 kroner, og gir den heldige mottakeren plass til noe sånt som 12 000 MP3-er, 60 filmer eller alle bildene hun kommer til å ta så lenge hun har telefonen. 

Bare pass på at telefonen støtter minnekort (noe for eksempel iPhone eller HTC One X ikke gjør). For å bruke så store minnekort må dessuten telefonen støtte SDXC-kort. Er du usikker holder det gjerne med et minnekort på 32 GB, som kan brukes av stort sett alle telefoner med minnekortstøtte. 32 GB får du i dag for så lite som 200 kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.