MOBIL

8 idéer Apple har lånt fra andre

Apple introduserte en rekke nyheter vi har sett før.

Marius ValleMarius ValleJournalist
9. juni 2015 - 12:50

Etter at Apple lanserte sine nyheter i går kveld, har mange påpekt at selskapet nå ser ut til å forsøke å ta igjen konkurransen.

For det er ikke mye tvil om at mange av nyhetene er funksjoner Apple har lånt fra konkurrentene.

Les også: Slik blir Apples nye musikktjeneste

Dette er selvsagt ikke nytt. Mange lar seg inspirere av konkurrentene, og i mange tilfeller betyr det at du og jeg får bedre produkter.

For eksempel gjorde det underverker for varselhåndteringen til både iOS og Windows da konkurrentene bestemte seg for å kopiere Androids varselmeny. For ikke å snakke om da en samlet mobiltelefonbransje bestemte seg for å kopiere oppskriften til Apples første iPhone.

Denne gangen virker det imidlertid som om stemningen etter lanseringen er at Apple ikke gjorde stort annet enn å lansere funksjoner vi har sett før.

Gizmodo.com omtaler det som imitasjon, theverge.com mener lanseringen viste at Apple forsøkte å nå igjen Microsoft og Google, mens Slate.com skriver at Apple tilsynelatende har kopiert alle suksessrike apper i App Store og satt Apple-logo på dem.

Her er noen av funksjonene Apple presenterte, og hvor vi har sett dem tidligere.

Les også: Nå kan nettsteder bygge artikler direkte for iPhone

iOS 9 støtter to apper på samme tid dersom du har iPad.
iOS 9 støtter to apper på samme tid dersom du har iPad.

Multitasking som på Android og Windows

Et eksempel er at iOS nå får støtte for ekte multitasking. En iPad med iOS 9 vil kunne vise to apper på skjermen samtidig, en funksjon vi så på Galaxy S3, som ble lansert for tre år siden, og på Windows 8, som var tilgjengelig i betautgaver før det.

I dag er kjøring av apper side om side mer eller mindre en standardfunksjon på de fleste Android-telefoner. Mest av alt minner det likevel om hvordan Windows 8 håndterer appvinduer.

Vi merket oss for øvrig at Apples Craig Federighi mente at dette er første gangen det er mulig å bruke begge apper på samme tid, noe som er demonstrativt feil. For eksempel kan du bruke to fingre samtidig i to vinduer på LG G4.

At det kommer til iOS er selvsagt ingen ulempe.

Les også: Slik endrer du taster på tastaturet

Bilde i bilde som på Android

Mulighet for å vise video i et vindu du kan legge på toppen av andre apper kommer i iOS 9. Da bare på iPad.

Det er en interessant mulighet, som vi først kan huske å ha sett på Samsung Galaxy S3 for snart tre år siden.

I dag er dette forholdsvis vanlig å finne på de fleste Android-telefoner.

Siri vil fungere mer som Google Now når iOS 9 slippes til høsten.
Siri vil fungere mer som Google Now når iOS 9 slippes til høsten.

Assistent som Google Now

Apples Siri er nå i ferd med å bli mer som Google Now og Microsoft Cortana. Det vil si at Siri vil forsøke å gjette hvilken informasjon du trenger, før du ber om den.

Du vil få forslag basert på bruksmønster, for eksempel om du trenger å reise tidligere for å nå en avtale, eller gjøre apper du vanligvis bruker i en tidsperiode lettere tilgjengelig i et tidsrom. Dette gjør den ved å se gjennom informasjon på telefonen din.

Siri kan også søke etter informasjon i apper, akkurat som Google Now on Tap, som ble lansert i mai.

Så skal det sies at Apple har lagt til noen funksjoner du ikke får andre steder. For eksempel kan Siri se gjennom e-posten din når et ukjent nummer ringer, og tippe hvem det kan være.

Et annet poeng her er at alt skjer på telefonen, og ikke i skyen slik som med Google Now. Apple gjør et stort poeng ut av at informasjonen om deg ikke sendes til dem.

Les også: Slik finner du ut hva Google vet om deg

Strømsparing som på blant annet Android

Samsung lanserte sin «Ultra strømsparemodus» sammen med Galaxy S5, og tanken var at du kunne aktivere denne modusen for å spare så mye som mulig på batterikapasiteten ved å kutte ut alt du kunne unnvære.

Ikke at det i seg selv var noe nytt. Strømsparefunksjoner har vært tilgjengelig på smarttelefoner lenge.

Nå kommer det til iOS også, og kalles «Low power mode». Denne gir deg inntil tre timer ekstra brukstid. Kanskje ikke all verden, men det kan være nok til du får neste mulighet til å lade.

Apples nye nyhetsleser ser ut til å kunne erstatte Flipboard.
Apples nye nyhetsleser ser ut til å kunne erstatte Flipboard.

Nyhetsleser som Flipboard

Apple lanserte sin nye nyhetsleser, kalt News. Denne går i konkurranse med Flipboard, som gjør det samme. Du velger nyheter fra de kildene du er interessert i, så får du levert nyheter i appen, med animerte overgangen som føles mer som å bla i et magasin.

Flipboard er en app du må laste ned i tillegg, med mindre du bruker en nyere Samsung Galaxy-telefon, hvor Flipboard er integrert i brukergrensesnittet.

Det hører også med til historien at HTC har integrert en nyhetsleser i sitt brukergrensesnitt siden 2013. Deres Blinkfeed-funksjon gjør stort sett det samme som Apples nye News.

Les også: Kanskje den beste mobilen du kan kjøpe

Kollektivnavigasjon som i Google Maps

Apple kastet ut Google Maps som standard kartapp høsten 2012, og slapp de sitt eget alternativ. Apple Maps var en sjelden brøler fra Apple, med mange morsomme kartfeil, men har med tiden modnet og blitt en god karttjeneste.

Google Maps er funksjonsrik tjeneste, så den lever fremdeles i beste velgående som tredjepartsapp på iOS. Nå kommer Apple med mulighet for kollektivtransportnavigasjon i sin egen karttjeneste. Akkurat som Google Maps (og andre tjenester) tilbyr.

Dette støttes bare i 20 byer til å begynne med, men det er en hyggelig mulighet vi selv setter pris på i Google Maps. At Google får konkurranse på feltet betyr forhåpentligvis at tjenestene blir bedre.

Les også: Slik finner du ut hva Facebook vet om deg

Strømming som Spotify og Rdio

Apples nye strømmetjeneste slippes i et marked som er dominert av svenske Spotify. Brukerne har for lengst beveget seg i retning strømming av musikk i stedet for kjøp av spor.

Apple Music vil åpenbart ta en del av kaken, og baker i samme slengen inn en Rdio-lignende tjeneste som gir deg radiokanaler eksklusive for Apple Music.

De la stor vekt på spillelister laget av mennesker, og ikke maskiner. Ikke at det er noe nytt. Se for eksempel på Wimp, som har laget håndplukkede spillelister i lang tid. Håndplukkede spillelister finner du også i Spotify.

Apple Music utfordrer også Soundcloud med funksjonen Apple Music Connect. Dette er en sosial musikktjeneste hvor artister og fans kan dele musikk og holde kontakten. Mange artister slipper også materiale på Soundcloud før det blir tilgjengelig andre steder.

Når det er sagt, så gir Connect artister mulighet til å laste opp videoer, bilder og oppdateringer. Det blir som om de samler YouTube, Soundcloud og Instagram i én tjeneste.

Les også: 9 smarte Spotify-triks

Plattformflytting som i Android

Mange produsenter av Android-telefoner har lenge forsøkt å gjøre det så sømløst som mulig å flytte fra iPhone til Android.

Nå kommer også Apple med en slik mulighet. En egen Android-app skal gjøre det lett å ta med seg alt fra den gamle telefonen over på en ny iPhone.

Appen heter «Move to iOS», og flytter kontakter, meldinger, kalender, e-post og annet fra Android til iOS.

Les mer: Slik skal Apple stjele Android-brukere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.