MOBIL

7 mobiltrender ingen lenger snakker om

RETRO: Husker du da det var snakk om å ta inn TV på mobilen, eller da vi absolutt skulle se de vi snakket med?

Marius ValleMarius ValleJournalist
22. jan. 2013 - 19:03

For noen år siden var det knyttet spenning til en hel del nye teknologier. Disse inkluderte en del av det som er vanlig i dag, som 3G, GPS og Bluetooth. Men noen av de nye, spennende tekniske finessene det var så mye snakk om tok aldri helt av, og noen av dem døde helt ut.

Her er et knippe teknologier og funksjoner som skulle gjøre det stort.



Samsung P900 var en av telefonene som støttet DMB-standarden.

Mobil-TV

Å se TV på mobilen har vært en aldri så liten drøm i mange år, og mange så med misunnelse på japanere og koreanere som nøt sine daglige såpeserier på mobilen på vei hjem fra jobb. 

Rundt 2006 raste debatten om hvilken standard som skulle tas i bruk, og slaget sto om teknologiene DVB-H og DMB. Mens DVB-H ifølge mange var den beste løsningen, og ikke minst det mest naturlige valget siden verdens største mobilprodusent, Nokia, støttet den. DMB var imidlertid basert på den eksisterende DAB-teknologien, og dermed enklest å bygge ut.

Slaget ble her i landet vunnet av DMB-fløyen, og våren 2009 ble Mini-TV åpnet. Og siden har vi ikke hørt så mye mer. Telefoner med støtte for DMB har ikke kommet i salg, og dekning får du fortsatt bare i Oslo-området. Nettsidene til Mini-TV har knapt vært oppdatert siden 2009.

Og problemet er kanskje at vi ikke ønsker å zappe gjennom kanaler mens vi sitter på bussen når vi heller kan starte en episode av favorittserien på Netflix, Viaplay og andre nettvideotjenester.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Netflix på mobilen

WAP

Internett på mobilen var det store nye på tampen av forrige århundre. Takket være oppringt internett eller GPRS, skulle du kunne få tilgang til nettportaler hvor du kunne lese nyheter og sjekke været (og kjøpe ringetoner) på mobilen. Men det var lite nyttig å hente fra portalene, og det gikk tregt å laste sider.

Det var altså snakk om spesielle internettilpassede nettsider for mobiltelefoner, og den første var Nokia 7110. Konseptet ga god mening den gang, men selv om tanken var god var det få som brukte WAP. Etterhvert som mobiltelefoner fikk større skjermer og raskere internettilgang forsvant dessuten behovet for WAP. I stedet konsentrerte produsentene seg om å lage telefoner som kunne vise nettsider som en PC.

Ironisk nok har svært mange nettsteder i dag egne mobiltilpassede sider, men disse benytter vanlig HTML på samme måte som PC-en din. Mens WAP ligger godt begravet på teknologidynga i dag.



Nokia N80 Internet Edition var laget med IP-telefoni i tankene.

IP-telefoni

Husker du tiden da IP-telefoni skulle bli det neste store? Før du arresterer oss er vi klare over at mange bruker IP-telefonitjenster som Skype på mobilen i dag. Det vi snakker om er et ganske annet beist.

SIP og UMA er navnet på to teknologier som skulle sørge for at du kunne ringe for en billig penge over internett, og det eneste som krevdes var at du hadde en mobil med Wi-Fi. Vi får understreke at Wi-Fi på mobilen ikke akkurat var vanlig på tiden dette var et hett tema, rundt 2007.

Mest lovende var UMA, som kort fortalt sørger for at samtalene går via Wi-Fi når du er hjemme, og det vanlige mobilnettet når du er ute. Ganske smart, egentlig, siden operatørene da kan la deg ringe gratis til fasttelefoner når du er hjemme.

NetCom lanserte UMA som tjenesten HomeFree i 2007, men i dag er ikke tjensten engang nevnt på nettsidene deres. 

Nå påstår vi selvsagt ikke at IP-telefoni er dødt, men som en mobiltjeneste for hvermannsen via operatørene er det ikke akkurat liv laga for øyeblikket. Kanskje fordi vi like gjerne kommuniserer gratis via lynmeldinger på Facebook, eller via Skype og andre gratistjenster.

Når vi en gang skal kunne ringe over 4G-nettet vil det gjøres med en IP-telefoniløsning, siden dette er et rent IP-nettverk.

LES OGSÅ: Appen som lar deg ringe gratis



Om telefonen din har en sånn er det kanskje på tide å kjøpe ny mobil.

Infrarødt

Om du for ti år siden hadde IrDA (på folkemunne bare kalt "Infrarødt" eller "IR") på telefonen din kunne du lett som en plett dele ringetoner og visittkort med andre som hadde dette på mobilen sin. Hadde du IR på PC-en kunne du dessuten enkelt koble PC og mobil sammen.

For proffbrukere var det rett og slett et must å ha IR på telefonen. I dag lanseres det så godt som ingen telefoner med denne teknologien. Kanskje mest fordi vi har fått Bluetooth, og fordi IrDA var trege saker. 

Ikke at IrDA er dødt, men vi kan ikke komme på en eneste populær telefon lansert i hele fjor som har teknologien. Men det ble lansert ett og annet nettbrett med en infrarød lysdiode - for å kunne brukes som fjernkontroll til TV-er.

MMS - på en måte i alle fall

MMS skulle bli den nye store melkekua etter SMS tidlig på 2000-tallet. Med kameratelefonenes inntog øynet operatørene en mulighet til å tjene gode penger. Vi skal driste oss til å påstå at introduksjonsprisen Telenor krevde i 2003 - 10 kroner pr melding - var lite annet enn landeveisrøveri. Og sannelig en dårlig strategi for å friste de ytterst få som faktisk hadde kameratelefoner til å ta i bruk tjenesten.

MMS ble enkelt og greit ikke den voldsomme suksessen vi tipper mange styrerom rundt om i Tele-Norge hadde håpet på. 

I dag er situasjonen noe annerledes. MMS lever tross alt i beste velgående.

De fleste pakkeabonnement inkluderer en raus mengde MMS. Smarttelefonene har gjort det enkelt å ta bilder, og å legge dem til når vi skriver meldinger. Du slipper altså å velge om du vil skrive en MMS-melding eller en SMS-melding.



Har du noen gang forsøkt videotelefoni over 3G?

Videotelefoni

Der hvor MMS etterhvert har blitt noe vi faktisk bruker, ble videotelefoni en real flopp. Litt etter at MMS-en dukket opp kom også mulighet for å se den du snakket med dersom du hadde en 3G-telefon.

Operatørene mente dette måtte være det beste siden oppskjært brød, og satset tungt for å få oss til å kjøpe 3G-telefoner og videoringe hverandre. En god idé kanskje, men det viste seg raskt at dette var en mulighet de færreste av oss ønsket å benytte oss av. Vi tipper flere av våre lesere knapt har testet denne muligheten på telefonen sin. At det fortsatt koster flere kroner minuttet hjelper neppe.

Skal du videoprate med noen vil vi tro dette først og fremst er aktuelt med noen nære venner eller familie. Og da bruker du heller et av de mange gratisalternativene.

LES OGSÅ: Så enkelt er det å videoprate med mobilen



Noen uvanlige formfaktorer.

Telefoner som ikke er rektangler med trykkskjerm

En gang i tiden, for lenge, lenge siden, laget mobilprodusentene telefoner som ikke var rektangler med trykkskjerm. Det fantes telefoner som kunne brettes sammen (ble kalt klapptelefoner), telefoner med skjerm som kunne skyves opp (skyvetelefoner), og til og med telefoner som var laget for spesielle formål som spill.

I dag er så godt som alle smarttelefoner relativt like i utformingen, og telefoner med spesielle egenskaper som for eksempel spilltelefoner er sjelden vare. Noen forsøk har vært gjort, som for eksempel Sonys Xperia Play. Men denne ble åpenbart ikke noen suksess, siden Sony ikke syns det var verdt bryet å oppdatere den til Android 4.0.

Siden alle telefoner ser like ut og de fleste av dem kjører Android er det altså relativt lite som skiller dem fra hverandre. Det er ikke nødvendigvis negativt, for i hine hårde dager var det alltid et helsike å bytte til en telefon fra en annen produsent, ettersom den fungerte helt annerledes.

LES OGSÅ: Hva tenkte Nokia på da de laget disse?

Visste du at det praktisk talt er umulig å få tak i en telefon med tastatur lenger? Eller at de største mobilprodusentene praktisk talt ikke har lansert en eneste smarttelefon med tastatur siden sommeren 2011? Det er helt sikkert en del som savner taster, klapptelefoner og andre formfaktorer, men det er rett og slett ikke det de fleste av oss er interessert i lenger. Nå skal det være digre skjermer til surfing, spill, apper og video.

Det skal dog nevnes at det i noen markeder, spesielt i Asia, lanseres en rekke telefoner med annen utforming, men disse kommer sjeldent til Europa.

Er det noen gamle teknolgier du savner, eller husker med gru? Diskutér i kommentarfeltet!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.