KRAFT

63 prosent for kraftlinjer

POSITIVE: 63 prosent av de spurte i en meningsmåling sier ja til kraftlinjer hvis det bidrar til mer produksjon av fornybar energi. Det gir arbeidslyst, sier olje- og energiministeren.
POSITIVE: 63 prosent av de spurte i en meningsmåling sier ja til kraftlinjer hvis det bidrar til mer produksjon av fornybar energi. Det gir arbeidslyst, sier olje- og energiministeren. Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
3. juni 2009 - 14:16
Vis mer

Et flertall av befolkningen sier ja til kraftlinjer hvis det gir økt bruk av fornybar energi.

Det viser TNS Gallups Klimabarometer, en omfattende spørreundersøkelse om klima og energikilder.

63 prosent aksepterer bygging av kraftlinjer hvis det bidrar til å skape mer fornybar energi, mens bare 10 prosent er motstandere.

Daniel Rees, prosjektleder for TNS Gallups Klimabarometer, lagt fram 3. juni 2009.
63 prosent aksepterer bygging av kraftlinjer hvis det bidrar til å skape mer fornybar energi, mens bare 10 prosent er motstandere.IKKE KONKRET: I teorien sier 63 prosent av folket ja til kraftlinjer hvis det hjelper fornybar energi. Men Daniel Rees og TNS Gallup har ikke knyttet spørsmålet opp til konkrete utbygginger, som kan være kontroversielle i lokalmiljøene. Kjetil Malkenes Hovland

Glad for velviljen

– Men vi har ikke knyttet spørsmålet opp mot konkrete prosjekter, som ofte skaper konflikter, sier Daniel Rees, prosjektleder i TNS Gallup for Klimabarometeret.

Olje- og energiministeren er glad for at befolkningen aksepterer flere kraftlinjer.

– Det gir arbeidslyst, for linjene må til, sier Terje Riis-Johansen (Sp).

– For lite fornybart

Bare 9 prosent av befolkningen mener Norge produserer nok fornybar energi per i dag. Dette vil olje- og energiministeren gjøre noe med.

– Jeg har også ambisjoner om å få til mer, særlig på vind. Vi må bruke mer penger, sier Terje Riis-Johansen (Sp), som mener at folk ikke må glemme de store mengdene fornybar energi Norge har produsert gjennom vannkraften de siste 100 årene.

– Mer vannkraft

– Vannkraften er en fantastisk ressurs som vi skal utvikle mer. Vi har masse flotte småkraftprosjekter, noe oppgradering og noen skikkelige prosjekter også, sier Riis-Johansen.

Men ikke alle er like enige i dette. Naturvernforbundet er skremt over at flere vassdrag blir lagt i rør, og under en debatt ved presentasjonen av Klimabarometeret var Natur og Ungdom svært kritiske.

– Det er ikke alle som liker vannkraft. Miljø er mer enn klima, det er også tap av naturrikdom og arter som forsvinner. Norsk vassdragsnatur er unik, sier Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom.

Folk ønsker vindkraft

Det er stor aksept i folket for å bygge ut vindkraft, nesten 70 prosent er positive til denne energikilden, ifølge TNS Gallups tall.

Det er stor aksept i folket for å bygge ut vindkraft, nesten 70 prosent er positive til denne energikilden, ifølge TNS Gallups tall.SMØLA: 69 prosent av folket ser positivt på vindkraft. I vindkraftkommuner, som her på Smøla, er det flere enn ellers som mener at vind er framtidens energikilde. Men det er også noen flere som mener vindkraften er skjemmende. Scanpix

– Det er et høyt tall, sett i forhold til hvordan debatten ofte går. Det blir alltid ankesaker ved vindkraftutbygginger. Den motstanden som er, blir veldig lagt merke til, mens det er en stor del av befolkningen som støtter vindkraften, sier Riis-Johansen.

– Undersøkelsen kan balansere bildet av at alle er mot vindkraftprosjektene. Tallene viser noe annet, og det skal vi ha med oss framover, sier statsråden.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Vil ha grønne sertifikater

De fleste er også villige til å betale inntil 500 kroner mer i året på strømregningen for å få innført grønne sertifikater som fører til mer utbygging av fornybar energi. En gjennomsnittlig norsk husholdning bruker ca. 20.000 kroner i strøm årlig.

  • 58 prosent vil betale 500 kroner mer
  • 33 prosent vil ikke betale mer enn i dag
  • 9 prosent vet ikke

– 500 kroner årlig utgjør omtrent 2,5 øre per kilowattime, omtrent det samme som svenskene betaler for grønne sertifikater i dag, sier Daniel Rees.

Ønsker mer fornybart

Velgere fra Frp er litt mindre villige til å betale mer for strømmen enn andre velgere, men heller ikke disse velgerne er helt avvisende til å betale for grønne sertifikater.

– Folk er villige til å være med å betale for fornybar energi i Norge, sier Rees.

I Soria Moria-erklæringen fra den rødgrønne regjeringen heter det at "Norge skal bli et foregangsland i miljøpolitikken". Bare 14 prosent av befolkningen er stolte av Norges innsats på fornybar energi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.