IT

4G rett rundt hjørnet

Departementet setter kort frist.

4G PÅ VEI: Myndighetene vil tildele frekvenser før sommeren.
4G PÅ VEI: Myndighetene vil tildele frekvenser før sommeren. Bilde: Åserud, Lise/SCANPIX
Espen Zachariassen
15. mars 2012 - 19:44
Vis mer

Helt siden Samferdselsdepartementet høsten 2009 bestemte seg for å benytte de ledige frekvensene fra bakkenettet til mobilt bredbånd, har bransjen ventet spent og utålmodig på å ta dem i bruk.

Nå er det gått to og et halvt år, og myndighetene planlegger fremdeles hvordan det såkalte 800-båndet skal tildeles, slik at LTE-/4G-teknologien kan realiseres for alvor.

Frekvensområdet 790–862 MHz har de beste egenskapene for mobilt bredbånd med god dekning og raske forbindelser og er derfor en ettertraktet råvare for bransjen.

Tildelingen skal skje ved auksjon i regi av Post- og teletilsynet (PT). I flere omganger har etaten varslet at tildelingen skal skje «før sommeren», «i løpet av året» eller «til neste år».

Les også: Krever betalt for IP-telefoni

Realistisk frist

Nå har myndighetene gitt seg noe som likner på en frist.

Både Telenor og Telia Sonera, som eier Netcom, har bedt departementet om en klargjøring av fremdriften.

I sitt svar sier departementet at det har «kommet til at det er hensiktsmessig og klargjørende for alle interessenter å peke på et realistisk tidspunkt for auksjonsgjennomføring».

Man vil med andre ord finne en dato snarest mulig, men foreløpig handler det om en frist som strekker seg fra og med april til og med juni. Eller som departementet selv ordlegger seg:

«For å konkretisere tidsplanen for prosessen og for å skape bedre forutsigbarhet for alle interesserte parter, ønsker Samferdselsdepartementet å informere om at det på denne bakgrunn legges opp til å gjennomføre auksjon av frekvensressurser (¿) i 2. kvartal 2012».

Les også: Mini-basestasjoner vil bedre dekningen

Mange hindringer

Årsakene til at dette har tatt tid er blant annet behovet for å frigjøre bruk av mobilfrekvenser i Nord-Norge.

Du har tidligere i Teknisk Ukeblad kunnet lese om at skjermingskrav for russiske radarsystemer kunne blokkert LTE fra Sortland til Øst-Finnmark.

Mobilfrekvensene er nabo med det digitale bakkenettets frekvenser, og man må sikre at de ikke forstyrrer hverandre. I tillegg har Justisdepartementet kommet sent på banen med et ønske om at deler av 800-båndet reserveres Nødnettet.

Når slike detaljer er avklart, skal PTs og departementets forslag til løsninger ut på høring. Ifølge departementet kan det bli snakk om flere høringer på de ulike problemstillingene.

Dermed er det ikke mer enn tiden av veien for at myndighetene skal klare å overholde sin selvpålagte frist med å tildele frekvenser før sommeren.

Les også:

Setter opp verdens raskeste nettverk

Skype tar over taletrafikken

Små lapper gjør smarttelefonen smartere

Dette er vårens heteste mobilnyhet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.