OLJE OG GASS

40 oljeutslipp i Nordsjøen på ett år

Det viser tall fra Kystverket.

Draugen var en av verstingene på utslipp av produsert vann i fjor.
Draugen var en av verstingene på utslipp av produsert vann i fjor. Bilde: Heine Schjølberg/Norske Shell
17. juni 2013 - 08:36

Tallene er innhentet på vegne av Naturvernforbundet. I tillegg viser ferske bilder fra Kystverkets overvåkingsfly, som Dagsavisen har fått tilgang til, hvordan oljen sprer seg i områdene rundt flere plattformer.

– For første gang har vi fått dokumentert at det er ganske vanlig med 100 meter brede og flere kilometer lange striper med olje på sjøen, sier fagrådgiver for marinbiologi og forurensning i Naturvernforbundet, Per-Erik Schulze til avisen.

Produsert vann

Utslippene er skremmende og fullstendig uakseptable, mener han, og viser til at det er myndighetene som gir oljeselskapene tillatelse til å slippe ut visse mengder olje, i form av det som heter produsert vann.

Kystverkets dokumentasjon viser at utslippene ligger innenfor den årlige tillatte mengden.

Interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass er svært kritisk til Naturvernforbundets argumenter.

– Naturvernforbundet kommer både med uriktige og usaklige argumenter rundt utslipp av produsert vann fra petroleumsvirksomheten. Uavhengig forskning viser at miljøeffekten av produsert vann er minimal. Det overser Naturvernforbundet helt, sier marinbiolog og fagsjef Egil Dragsund i Norsk olje og gass.

– Ikke bra nok

Grensen for oljeutslipp i Nordsjøen er ifølge Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) «minst mulig, og det skal ikke overstige 30 mg/l».

Det gjennomsnittlige utslippet fra oljeproduksjonen er nå på 12 milligram per liter. Det er likevel ikke bra nok, mener Hanne Marie Øren, seksjonssjef for petroleumsvirksomhet i Klif.

– Vi jobber videre med å få dette ytterligere ned, sier hun, og legger til at Klif vurderer å sette lavere grense på sokkelen som helhet og å sette grenser per felt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.