T2

3D uten briller

5. mai 2010 - 15:52

Tredimensjonale skjermer hvor man slipper å ha på seg briller er ikke noe nytt. Det har vært vist i mange år. Prinsippet er det samme vi kjenner fra effektfulle postkort. Autostereoskopi kalles det.

Et system med linser gjør at hvert øye ser hvert sitt underliggende bilde.

Minus

På tv-er er dette videreutviklet slik at man kan se 3D fra mange ulike hodeposisjoner. Problemet er at hver hodeposisjon, og dem er det oftest åtte, ni av, reduserer oppløsningen.

En HD-skjerm med 2 millioner piksler vil ha 250 000 piksler. Fin demonstrasjon, men ingen vil ha en slik.



Rask LCD

Ved Sonys forskningssenter i Stuttgart forsker de på superraske lcd-skjermer. Slike vil kunne gi oss brilleløse 3D-tv-er i fremtiden i tillegg til andre fordeler.

– Ved å lage lcd-skjermer som kan skifte bilde 800 til 900 ganger i sekundet vil vi kunne eliminere fargefiltrene vi trenger i dag for å lage et fargebilde. I stedet kan vi tidsmultiplekse fargene. Ved å ha tre sett fargede lysdioder som baklys kan vi blinke dem etter hverandre og skape farger på den måten. Øyet vil oppfatte det som kontinuerlige farger, sier teknologidirektør ved Sonys forskningssenter i Stuttgart, Markus Zumkeller.

Strømgjerrig

En av effektene med en slik løsning er at energiforbruket til skjermen synker til en tredjedel, fordi den slipper tapene i fargefiltrene hvor to tredjedeler av lyset filtreres bort.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Det andre er at man får en skjerm med tre ganger høyere oppløsning. Hver piksel i en moderne HD-skjerm har tre subpiksler til hver av primærfargene.

Når de ikke lenger trengs til å filtrere farger får man i stedet seks millioner piksler på den samme skjermen.

– En tredobling av dagens skjermoppløsning vil bringe oss langt på vei mot en brilleløs 3D-skjerm. Hvis vi går fra en full-HD-skjerm med 6 millioner subpiksler, som dagens TV-er har til en med 18 millioner, som ikke er noe problem å lage, tror vi det er mulig å lage en TV som gir ni hodeposisjoner med autosteroskopi og samtidig ha full-HD oppløsning. Den store utfordringen er ikke å tredoble oppløsningen på de skjermene vi har i dag. Det vanskeligste er å fôre så mange bildepunkter med korrekt beregnede verdier. Det er også en kjempeoppgave og ikke noe i klarer i dag. Likevel har vi nå en god ide om hva som skal til for å kunne si farvel til brillene i fremtiden, sier Zumkeller.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.