Nøkkeltall fra undersøkelsen
- 56 forvaltningsselskaper forvalter 85 fond
- 220 ansatte hvorav 180 investeringsmedarbeidere
- 45 milliarder kroner kroner under forvaltning, hvorav 21 milliarder kroner ennå ikke er investert
- 15 nye fond etablert i 2006 som forvalter tilsammen 11,4 milliarder kroner
- 3 500 bedrift/investerings evalueringer (deal flow)
- 3,4 milliarder kroner investert i 158 nye bedrifter
- 1,1 milliarder kroner i 245 follow-up investeringer
- Såkorn- og fornyingsfond (buyout) har vokst mest i 2006
- Venture-kapital utgjør mer en 50 prosent av kapitalen som reises og som investeres
Lite sparing i Private Equity fra pensjonsfondene
- Statistikken viser at bare vel 40 prosent av kapitalen i Norge kommer fra institusjonelle investorer som forsikringsselskaper, pensjonsfond og Argentum. Dette avviker betydelig fra bildet i andre europeiske land.
- Eksempelvis kommer om lag 80 prosent av kapitalen i Sverige fra institusjonelle investorer.
Dette viser årsundersøkelsen for de aktive eierfondene (private equity) i Norge i 2006, som ble presentert på et seminar i Oslo onsdag.
Undersøkelsen er foretatt av Menon Business Economics på vegne av Norsk Venture og Argentum.
Forventer større investeringsaktivitet
Undersøkelsen forteller at 2006 var et år hvor de aktive eierfondene i Norge hadde stor fokus på kapitalinnhenting, mens de i år forventer større investeringsaktivitet. Dette er meget godt nytt for oppstartsbedrifter.
Les om en annen analyse som viser at norskutviklet teknologi er det mest interessante å investere i.
Sterk økning
Forvaltningskapitalen i de aktive eierfondene i Norge økte med cirka 75 prosent fra 2005 til 2006, slik at den norske bransjen nå forvalter nær 45 milliarder kroner.
Det ble reist 15 nye fond i 2006, som forvalter til sammen 11,4 milliarder kroner, og kun et fåtall av disse var fra nye forvaltere.
Mange prosjekter evaluert
3,4 milliarder kroner investert i 158 nye bedrifter og 1,1 milliarder kroner i 245 oppfølgingsinvesteringer 3 500 prosjekter ble evaluert i 2006 av de norske fondene.
Av disse ble det investert 3,4 milliarder kroner i 158 nye bedrifter og 1,1 milliarder kroner i 245 oppfølgingsinvesteringer i eksisterende porteføljebedrifter.
Advarer likevel
- En større del av næringslivet internasjonalt finansieres nå gjennom private equity. Selv om veksten for bransjen er stor i Norge, og man får gode skussmål fra internasjonale aktører, er det likevel fare for at vi ikke henger helt med i den internasjonale utviklingen. Norge skiller seg særlig ut ved lave investeringer i private equity fra institusjonelle investorer, sier generalsekretær Knut T. Traaseth i Norsk Venture.