KRAFT

200 millioner til FME-sentre

NYE SENTRE: Tre nye sentre skal drive samfunnsvitenskapelig forskning på miljøvennlig energi. Fra venstre Asgeir Tomasgard ved CenSES/NTNU, Arvid Hallén fra Norges Forskningsråd, olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, Arild Underdal fra Universitetet i Oslo og Rolf Golombek ved Frisch-senteret.
NYE SENTRE: Tre nye sentre skal drive samfunnsvitenskapelig forskning på miljøvennlig energi. Fra venstre Asgeir Tomasgard ved CenSES/NTNU, Arvid Hallén fra Norges Forskningsråd, olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, Arild Underdal fra Universitetet i Oslo og Rolf Golombek ved Frisch-senteret. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
15. feb. 2011 - 14:43

De nye FME-ene:

  • Centre for Sustainable Energy Studies (CenSES), NTNU
  • Strategic Challenges in International Climate and Energy Policy (CICEP), CICERO
  • Oslo Center for Research on Environmentally friendly Energy (CREE), Frisch-senteret


Hvilke energiformer og løsninger skal Norge satse på? Hvor får vi mest igjen for pengene? Det er noe av det tre nye sentre skal forske på de neste åtte årene. Regjeringen gir til sammen 200 millioner kroner i støtte til sentrene.

De tre nye sentrene for miljøvennlig energi er CenSES som ledes av NTNU, CREE som ledes av Frischsenteret og CICEP som ledes av Cicero.

CenSES skal gi kunnskap som forvaltning og næringsliv kan bruke til å legge strategier. CREE skal skaffe kunnskap om hvordan regjeringens rammer påvirker energimarked og teknologi. CICEP skal forske på internasjonal klima- og energipolitikk.

Raskere innovasjon

– Vi må få mye raskere innovasjonstakt innenfor energisystemet enn vi har hatt hittil. Der kommer rammevilkårene til å bli viktigere, sier Asgeir Tomasgard ved CenSES.

Han mener senteret må forsøke å utfordre det norske verdensbildet hvor ren vannkraft spiller en stor rolle, mens ny fornybar energi som vindkraft i liten grad utnyttes.

– Jeg tror helt klart vi må utfordre det. Vi har et godt selvbilde, men har kanskje ikke gjort så mye for å bekrefte det. Jeg tror vi har et handlingsrom for å belyse mulighetene for Norge, sier Tomasgard til Teknisk Ukeblad.

Trenger samfunnsvitenskapen

– Vi har ikke hatt noen samfunnsvitenskapelige FME-er så langt. Det vil vi gjøre noe med. Sentrene skal blant annet finne ut hvordan energimarkedene reagerer og hvordan forbrukere og produsenter oppfører seg, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Det vil koste mye penger å legge om det norske energisystemet, ifølge Riis-Johansen. Man må godta nye kraftlinjer, vindmøller og andre installasjoner.

– Det er tiltak som utfordrer andre viktige samfunnsmål. Det har en kostnad, sier han.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.