LUFTFART

200 km/t i lufta: Her er den flyvende versjonen av Formel 1

En flygende versjon av Formel 1.
En flygende versjon av Formel 1. Foto: Aluda Racing/Airspeeder
Av Felix Björklund, Nyteknik.se
5. juli 2019 - 19:02

En racingsport som går i 200 km/t – i lufta. Airspeeder er sporten som neste år tar sikte på å bli en slags Formel 1 for flygende biler.

Denne helgen går kjempearrangementet Goodwood Festival of Speed av stabelen. Og en av de mest spennende nyhetene som kommer til å bli presentert, er en ny type av luftbåren motorsport.

Dette kallas for Airspeeders og kan enklest beskrives som racing med oktokoptre.

– Flygende biler er ikke lengre en fantasi. De er virkelighet, og Goodwood Festival of Speed er det perfekte stedet å introdusere Airspeeder for verden. Vi har hentet designen fra den gylne æraen av racing, og vi er sikre på at de titusentalls av entusiastene på stedet kommer til å sette pris på evolusjonen av motorsport, sier Matt Pearson, som er grunnlegger av Alauda Racing og en av de som står bak den nye motorsportserien.

Selve Blåkolltunnelen er 805 meter langt, og med rampene er den totalt på 1030 meter tunnel.
Les også

Denne viktige tunnelen på Østlandet må stenge i tre uker til sommeren

15 minutters flyging

Vis mer

Den første sesongen kommer allerede i 2020, og vil bestå av fem ulike team med to piloter hver.

Selve kjøretøyene beskrives som helelektriske oktokoptre som skal ha en topphastighet på 200 km/t samt ha et kraft/vekt-forhold som overgår et F-18 kampfly. 

Størrelsesmessig skal de være litt over fire meter og omtrent like brede. Ombord finnes det batterier med utladningskapasitet på 500 kW og som er utbyttbare. Et batteri skal holde til 15 minutters flyging, og tanken er at de skal byttes på samme måte som dekk byttes ved et pitstop i Formel 1. 

På den britiske festivalen kommer det til å bli vist fram en fullskala modell – men den er bare skuebrød. I stedet vil all action komme til å skje med radiostyrte varianter i 3/4-skala. Alauda Racing sier at de kommer til å begynne med bemannede demonstrasjoner av Airspeederen i Mojaveørkenen i november. Selve mesterskapsserien skal innledes i løpet av 18 måneder. 

Mottaksterminalen for CO2-lageret til Northern Lights er 98 prosent ferdig. Det samme er offshoredelen av lageret. Til høyre i bildet står tankene som skal lagre CO2 før den sendes ut offshore.
Les også

Northern Lights: Har fullført 98 prosent av det første norske CO2-lageret

Sikkerhet

Det kommer til å bli spennende å se hvordan dette fyker av. Men man må nesten stille seg litt undrende til tidsaspektet. Man har akkurat begynt å teste bemannede elektriske flybiler – og det ser fremdeles ikke superstabilt ut.

Hvordan de skal lykkes med å få til en racingserie i 200 km/t på 1,5 år gjenstår å se. 

I tillegg kan man undre seg hvordan de skal løse sikkerheten. Turbulens viser seg å være et problem ved forbikjøringer, og å kollidere med en konkurrent i de hastighetene samtidig som krasjen skjer i flere meters høyde høres minst sagt farlig ut.

Artikkelen ble først publisert av Ingeniøren.dk

Vindturbin som hører til Odal vindpark i Nord-Odal kommune. Vindparken består av 34 turbiner. TU har foreløpig ikke bilde av den ødelagte turbinen.
Les også

Vindturbin-blad brakk: – Vanskelig å si om hendelsen er relatert til de eksisterende problemene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.